Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Босненският Путин засега се отказа от закон за чуждестранните агенти

29 май 2024, 17:24 часа

Закон за чуждестранните агенти и в Босна и Херцеговина (БиХ) - засега обаче няма да има такъв. Причината - правителството на Република Сръбска го оттегли от предвиденото обсъждане в парламента, предаде Радио Свободна Европа: Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Реклама

Решението беше обявено от министъра на правосъдието, вицепремиера Милош Букейлович, без да се посочва причина. Закондателната инициатива е още от 2022 година - дело на Милорад Додик, върл поддръжник на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. В Русия отдавна действа закон за чуждестранните агенти, който позволи на Путин ефективно да елиминира критичните гласове срещу него: Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Точно като при Путин

Законопроектът за чуждестранните агенти предвижда специално наблюдение и възможност за забрана на дейност на неправителствени организации, които се финансират от чужбина, забрана за политическа дейност, необходимост от допълнителна регистрация и предоставяне на финансови отчети. Определението за "чуждестранни агенти" организации с нестопанска цел, които помагат на чуждестранни субекти и които се занимават с политически действия или политически дейности, имат влияние върху общественото мнение и такива, които "нарушават целостта и конституцията на Република Сръбска". Законопроектът беше одобрен на 28 септември, 2023 година от парламента на Република Сръбска, но трябва да има одобрение и от парламента на Босна и Херцеговина.

Още: След преодоляно президентско вето: Законът за чуждестранните агенти в Грузия влиза в сила до дни (ВИДЕО)

По-рано САЩ и Европейският съюз остро разкритикуваха законодателната инициатива на Додик, срещи нея имаше и протести.

Източник: Радио Свободна Европа

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес