Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албанците вкупом се изтеглиха от служебното правителство в Македония

01 април 2016, 09:00 часа • 2903 прочитания

Централното ръководство на Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ взе решение да оттегли всички свои министри от кабинета на македонския премиер Емил Димитриев, предаде БГНЕС.

Решението за напускането на кабинета от страна на партията на Али Ахмети бе взето късно тази нощ. В краткото съобщение не се посочват мотивите за напускането на правителството. ДСИ е коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ от 10 години. В служебния кабинет на Димитриев ДСИ има 9 от общо 26 министри, което е повече от една трета от целия състав на кабинета. В близките дни се очаква "ДСИ да информира обществеността в страната и чужбина за своите следващи действия".

През последната седмица в западната ни съседка се разрасна нов скандал поради разпространените записи от разговори между министри и лидери на ДСИ в социалните мрежи. Ахмети лично призова Специалната прокуратура на Катица Янева да направи необходимото за свалянето на записите от мрежата. Американският посланик в Скопие Джес Бейли също се обяви за спиране на публичното оповестяване на записите и за тяхното предаване на Специалната прокуратура.

В Република Македония трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори на 5-ти юни. Повече от 1 година Македония се намира в тежка политическа криза. Тя бе предизвикана от разкритията на Зоран Заев за управлението на Никола Груевски, който беше на власт от 2006 г. до януари 2016 г. Груевски от своя страна обвини Заев в обслужване на чужди интереси и припомни извършваните от него нарушения, за които е бил помилван. В страната се състояха масови протести с искане за оставка на Груевски. С посредничеството на ЕС и САЩ беше постигнат договора от Пържино през юни миналата година, който предвиждаше създаването на специализирана прокуратура, която да изправи пред съда всички виновници за сегашната ситуация, както и провеждането на предсрочни избори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес