Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължителна имунизация срещу COVID-19 за пристигащи в Саудитска Арабия

18 юни 2021, 16:20 часа
Реклама

Главната дирекция на гражданската авиация на Саудитска Арабия въведе нови правила, според които всички пристигащи в страната чужденци трябва да се регистрират в базата данни на оздравели от COVID-19 и ваксинирани срещу него, преди да пристигнат. Това съобщи вестник „Arab News“ с позоваване на саудитския регулатор.

„Този протокол ще помогне за опростяване на процедурите за влизане и намаляване на времето за изчакване на пунктовете“, се казва в заповедта.

Новите правила ще засегнат всички пристигащи в страната, включително гражданите от страните от Съвета за сътрудничество на арабските държави в Персийския залив (за тях има безвизов режим), притежателите на нови визи, жителите и техните придружители, както ваксинирани и неваксинирани. В същото време е отбелязано, че регистрацията в системата трябва да бъде завършена още преди заминаването в посока Саудитска Арабия, като се предоставят данни за наличието на ваксинации и друга подходяща информация.

Подобни правила се прилагат и в други арабски страни. Например в емирството на ОАЕ Абу Даби властите са създали специално приложение „Al-Hosn“, което съдържа данни за ваксинациите и PCR тестовете. Регистрацията в заявлението беше задължителна за чужденци, но напоследък се наложи и за местните жители.

Приложението служи като "пропуск" до места с много хора. В петък властите на емирството съобщиха, че приложението се срива поради голям брой нови потребители и временно премахване на съществуващите ограничения в очакване на възобновяването му на работа.

Според последните данни на СЗО, в кралството с население от 34,2 милиона души от началото на пандемията са регистрирани 469 414 случая на COVID-19, 7621 пациенти са починали от последиците от инфекцията. Броят на ваксините за коронавирус, приложени на жители на страната, е 15 400 250.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес