Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път балистична ракета бе свалена в Космоса - Израел я прехвана (ВИДЕО)

05 ноември 2023, 18:54 часа
Реклама

Тази седмица Израел използва своята система за противоракетна отбрана "Стрела" (Arrow), за да свали балистична ракета извън земната атмосфера. Смята се, че това е първата страна в света, която го прави.

Балистичната ракета беше изстреляна от Йемен от подкрепяните от Иран хути и прелетя почти 1600 км над Арабския полуостров по пътя към целта си - израелския пристанищен град Ейлат.

Как е свалена ракетата?

Макар че Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) разкриха малко подробности за прехващането, е известно, че военновъздушните сили разполагат с няколко батареи от системата Arrow 2, която използва хиперзвуков прехващач за унищожаване на пристигащи ракети в Космоса.

Още: Пропалестински демонстранти щурмуваха военна база на САЩ и Турция (ВИДЕО)

Израелското министерство на отбраната публикува видеоклип, показващ момента на прехващането, като на цветното изображение едва се вижда слабата цилиндрична форма на идващата балистична ракета, преди експлозията да се размаже по екрана.

В изявление на ЦАХАЛ се казва, че системите на военновъздушните сили са проследили траекторията на ракетата и са я прехванали "в най-подходящото оперативно време и място", предава The Telegraph.

Снимки от Ейлат показаха димна пътека от прехващача "Стрела", а жителите съобщиха, че са чули голяма експлозия.

Йеменските хути разпространиха и кадри, на които се вижда, че ракетата е изстреляна като част от обстрел с безпилотни самолети и други далекобойни оръжия, насочени към израелски градове. Йемен официално обяви война на Израел и хутите вече предприеха няколко атаки с ракети и дронове.

Още: Йемен нападна, Израел отговори: Мерките на Тел Авив (ВИДЕО)

Подобрена иранска ракета

Смята се, че балистичната ракета, която е била изстреляна в понеделник, е била Qader - подобрена версия на иранската Shahab 3.

Ракетата носи бойна глава с висока експлозивност и има обсег, с който хутите могат да достигнат територията на цял Израел.

Точно на тази заплаха е предназначена да противодейства израелската система "Стрела", разгърната за първи път преди около 25 години.

Как Израел се защитава?

Тя е съвместен американско-израелски проект и възниква от необходимостта да се даде на Израел начин да се защити, след като израелски градове са поразени от иракски ракети "Скъд" по време на първата война в Персийския залив.

Докато другите системи за противоракетна отбрана първоначално са били предназначени за сваляне на самолети и е трябвало да бъдат адаптирани към задачата да свалят балистични ракети с по-голям обсег на много по-голяма височина и скорост, "Стрела" (Arrow) е първата, която е проектирана специално за тази задача.

Още: Нетаняху обяви условието за прекратяване на огъня в Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес