Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори ден от акцията на Западния бряг: Израел уби въоръжени палестинци в джамия (СНИМКИ)

29 август 2024, 11:44 часа • 762 прочитания

Израелските военни съобщават, че са убили петима „терористи“, които се укривали в джамия на Западния бряг. Това се случва на втория ден от мащабната им операция на палестинската територия, насочена срещу "иранската инфраструктура".

Още: Жертви и блокирани болници при невиждана от години израелска акция на Западния бряг (ВИДЕО)

Това е акция, при която поне четири палестински града са станали мишена едновременно - Дженин, Тулкарeм, Наблус и Тубас. Смята се, че такова нещо се случва за първи път след втората интифада - голямото палестинско въстание от 2000 г. до 2005 г.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова Израел да прекрати операцията си, наричайки я „дълбоко обезпокоителна“.

Още: ООН разкритикува Израел за операцията на Западния бряг

"Хамас" съобщи, че шестима нейни бойци са загинали в Дженин. Вчера, 28 август, се съобщаваше за най-малко 11 жертви при операцията на Западния бряг. Според палестинските медии броят на загиналите от началото на акцията е нараснал до 17 души в четвъртък сутринта, 29 август.

Кои са убитите терористи?

През нощта израелските сили са убили петима палестински въоръжени лица, които са се укривали в джамия в град Тулкарем, включително местен терористичен лидер, съобщиха в четвъртък сутринта Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), полицията и агенцията за сигурност „Шин Бет“.

В Тулкарем военнослужещи от елитното подразделение за борба с тероризма „Ямам“ на Гранична полиция са били изпратени в джамия в града след предоставена от "Шин Бет" информация за група въоръжени лица, които се укриват там. Служителите на „Ямам“ са приложили тактика, известна като „тенджера под налягане“, която включва увеличаване на обема на огъня, насочен към дадена сграда, за да се принудят заподозрените да излязат навън. Израелските сили са изстреляли ракети с по джамията като част от тактиката и две въоръжени лица са били убити. В съседна сграда са били идентифицирани други четирима въоръжени и трима от тях са били ликвидирани при престрелка със служителите на „Ямам“, а четвъртият се е предал, съобщава The Times of Israel.

Още: За 4 дни САЩ и Израел могат да върнат Иран 200 години назад: Анализ на Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Един израелски офицер от „Ямам“ е леко ранен. Сред загиналите в джамията е Мохамед Джабер, известен като Абу Шуджаа, за когото палестинските медии по-рано съобщиха, че е командир на местното крило на палестинския „Ислямски джихад“ в лагера Нур Шамс в Тулкарем. Според палестинските медии Джабер е оцелял при няколко предишни опита на Израел да го убие.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес