Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната между Израел и "Хизбула" не е просто конфликт. Чака ни истинска катастрофа: Предупреди ЮНИФИЛ

13 октомври 2024, 08:11 часа • 1400 прочитания

Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност от "катастрофален" регионален конфликт, на фона на сраженията между израелската армия и съюзниците на Иран - ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас".

"Конфликтът между Хизбула и Израел не е просто конфликт между две държави. Много скоро той може да се превърне в регионален конфликт с катастрофални последици за всички", заяви говорителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти, предаде Франс прес.

Войната в Газа, предизвикана от безпрецедентната атака на "Хамас" на израелска територия на 7 октомври 2023 г., и войната в Ливан бяха съпроводени от много сериозна ескалация на отношенията между Израел и Иран, припомня БТА.

Още: "Хизбула" изстреля 320 снаряда срещу Израел по време на еврейски празник (ВИДЕО)

След като отслаби "Хамас" в Газа, през септември Израел премести фронтовата линия на войната в Ливан с цел да държи "Хизбула" далеч от граничните райони и да спре ракетния ѝ обстрел, за да позволи на около 60 000 разселени жители да се завърнат в Северен Израел. Фронтът, открит през октомври 2023 г. от "Хизбула" срещу Израел в подкрепа на "Хамас", се превърна в открита война на 23 септември тази година с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на "Хизбула" в Ливан, при които загина и лидерът на движението Хасан Насрала. А на 30 септември израелската армия започна сухопътната си офанзива в Южен Ливан.

Здравното министерство на Газа: 42 175 са загиналите от началото на военната операция на Израел

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес