Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Южна Корея пусна на вода мощен боен кораб

23 декември 2023, 19:40 часа
Реклама

Южнокорейски боен кораб, кръстен на военен кораб, торпилиран от Пхенян през 2010 г., довел до смъртта на 46 моряци, започна нова мисия с "ненадмината бойна готовност", съобщи армията на Сеул в събота.

Международно разследване заключи, че „Чхонан“ е бил торпилиран от севернокорейска подводница, но Пхенян отрече да носи отговорност, предаде БГНЕС.

Публична подкрепа

Още: Северна Корея е изстреляла балистична ракета

Южнокорейският президент Юн Сук Йол, който встъпи в длъжност миналата година, изрази публична подкрепа за жертвите на инцидента с Чхонан, като носеше тениска и шапка с изображението на кораба. Новият „Чхонан“ е 2800-тонна фрегата със значително подобрена способност за борба срещу подводници. Тя започна "пълноценна мисия за защита на Западно море" в събота, се казва в изявление на флота на Сеул. „Ние ще бъдем напълно подготвени за битка и оборудвани с непобедима позиция за бойна готовност“, каза командирът на кораба. „Ако врагът провокира в Западно море, ние ще отговорим незабавно и докрай“, добави командирът.

България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за стимулиране на инвестициите

Противоподводни торпеда

Новият „Чхонан“ е оборудван с противоподводни торпеда с голям обсег и тактически управляеми ракети кораб-кораб, което го прави способен да „атакува вражески подводници от дълги разстояния“, каза флотът. Фрегатата също така има способността да "директно нанася удари по съоръжения на сушата, които командват вражески подводници", добавя той. Съобщението идва в момент, когато Северна Корея засилва своите ядрени и военни заплахи. Лидерът Ким Чен Ун каза, че Пхенян няма да се поколебае да предприеме ядрена атака, ако бъде "провокиран" с ядрени оръжия. Северна Корея тества в понеделник своята междуконтинентална балистична ракета Hwasong-18 с твърдо гориво, най-мощното оръжие в нейния арсенал. Изстрелването миналия месец от Пхенян на военен шпионски сателит, за който той твърдеше, че бързо е започнал да предоставя изображения на военни обекти на САЩ и Южна Корея, допълнително навреди на междукорейските връзки. Изстрелването наруши военно споразумение между Кореите, създадено за деескалация на напрежението на полуострова, като след това и двете страни засилиха сигурността по протежение на Демилитаризираната зона (DMZ), която ги разделя.

В Южна Корея пристигна американска ядрена подводница

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес