Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция се обяви "за" връщането на територии на Украйна, включително Крим

09 октомври 2024, 12:24 часа • 1149 прочитания

Турция подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Анкара също така подкрепя връщането на окупираните от руснаците територии, включително Крим, заяви главният съветник на президента Реджеп Ердоган - Ялчин Топчу.

Изявлението беше направено по време на срещата на Топчу с Нариман Джелял, заместник-председател на Меджлиса на кримските татари.

„Турция, която подкрепя териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, също така последователно се застъпва за всяка платформа за връщането на окупираните територии, включително Крим, както повелява международното право. Турция се ангажира да сложи край на продължаващата окупация и война в Украйна, както и в Газа и Ливан, като активно допринася за регионалния и глобалния мир в името на бъдещето на цялото човечество“, заяви съветникът на Ердоган.

Самият президент на Турция вече изрази своята позиция по темата с Крим: Ердоган с категорично изявление: Крим трябва да се върне на Украйна.

Турция ще освобождава кримските татари и други украинци от руски плен

По време на визитата си Джелял говори за ситуацията на окупирания от Русия полуостров Крим, за репресиите срещу кримските татари и за престъпленията, извършени от руските сили. Това беше първото му посещение в Турция след освобождаването му от руски плен.

По време на срещата двете страни изразиха надежда, че Турция, особено чрез президента Ердоган, ще помогне за освобождаването на кримските татари и други украинци от руски плен, предаде РБК-Украйна.

Турция многократно е потвърждавала подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Въпреки това Анкара продължи икономическото си сътрудничество с Русия по време на войната. Страната изрази готовност да посредничи и да съдейства за размяната на затворници, като призова както Киев, така и Москва да започнат преговори. Ердоган се опитва да е в позиция на балансьор, като се натрупаха негови действия и думи в ущърб на агресора: Ердоган ни заби нож в гърба, а ние се оказахме слабаци: Глас от Русия.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес