Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция подписа със Саудитска Арабия най-голямото споразумение за износ на военно оборудване

19 юли 2023, 12:34 часа
Реклама

Посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган в Саудитска Арабия премина успешно. Подписани са 9 меморандума за разбирателство в различни области по време на Саудитско-турския инвестиционен форум.

Постигнатите споразумения са главно в областта на преките инвестиции, отбранителната промишленост, енергетиката, отбраната и комуникациите.

Министърът на отбраната на Саудитска Арабия принц Халид бин Салман заяви, че са подписали план за взаимопомощ с министъра на отбраната на Турция Яшар Гюлер като част от усилията за военно и отбранително сътрудничество между двете приятелски държави. Подписани са и две споразумения за обществени поръчки между министерството и турската компания Baykar за повишаване на отбранителния и производствения капацитет на Саудитска Арабия. Като част от тях Саудитска Арабия ще закупи от Турция безпилотни летателни апарати (БЛА).

ОЩЕ: Ердоган в Персийския залив с над 200 бизнесмени в търсене на инвеститори 

В изявлението си главният изпълнителен директор на Baykar Халук Байрактар заяви: "Подписахме споразумението за износ и сътрудничество на безпилотните летателни апарати Bayraktar AKINCI с Министерството на отбраната на Саудитска Арабия. Дано това да бъде благоприятен и успешен договор, най-голямото споразумение за износ в областта на отбраната и авиацията в историята на Република Турция."

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес