Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици отменени полети с приближаването на тайфуна „Чанту“ към Шанхай

13 септември 2021, 15:52 часа
Реклама

Стотици полети бяха прекратени и десетки хиляди жители бяха евакуирани в Шанхай в понеделник, докато тайфунът „Чанту“ се движи с ураганни ветрове и проливни дъждове към китайски мегаполис, съобщи АФП.

Градските власти са преместили най-малко 28 000 души от застрашени квартали, като се очаква бурята да достигне сушата в понеделник вечерта, съобщи държавната телевизия CCTV.

„Чанту" предизвика осемметрови вълни, когато центърът му се приближи до брега на Шанхай в понеделник следобед, съобщи Националния център за морско прогнозиране на околната среда.

Повечето полети от летищата в Шанхай бяха отменени в понеделник следобед, според услугата за проследяване на полети Flightradar24, докато Шанхай Дисниленд заяви, че ще бъде затворен до вторник.

„Чанту“ се превърна бързо от депресия в супер тайфун, със скорост на придружаващите го ветрове до 257 километра в час, след като за пръв път се появи миналата седмица между Гуам и Филипините.

Оценката за опасността на бурята беше понижена през уикенда, но представителите на Шанхай поддържаха оранжев сигнал за тайфун в понеделник - второто най-високо ниво на предупреждение-и призоваха жителите да „спрат дейности на открито и мащабни срещи“.

Кадри от видеонаблюдение показват работници в мушами, които в неделя вечерта минават от врата до врата, за да предупредят жителите за бурята. Влаковете на метрото бяха спрени, а градското правителство нареди на всички ученици от началното и средното училище да останат вкъщи от понеделник следобед до вторник. Бурята заобиколи източното крайбрежие на Тайван в неделя, без да стигне до сушата, принуждавайки властите там да преустановят фериботните услуги и да затворят обществените места.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес