Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Кремъл британското разследване за Литвиненко звучи като английски хумор

21 януари 2016, 18:47 часа • 5079 прочитания

Кремъл отхвърли резултатите от британското разследване на смъртта на бившия шпионин Александър Литвиненко, като ги определи за възможна „шега” след като британският съдия посочи с пръст руския президент Владимир Путин.

„Може би това е някаква шега”, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. „По-вероятно е да се определи като добър английски хумор – фактът, че отворено публично разследване се базира на класифицирана информация на спецслужби и неназовани спецслужби”, заяви Песков.

"Говорим за съдебни решения, основаващи се на вероятности, използвани са думите "вероятно”, „може би”. Такава терминология не е позволена в руската съдебна практика, не се допуска и в другите страни по света и разбира се, ние не можем да приемем това за присъда", добави Песков.

„По-рано днес британски съдия обяви, че руският президент Владимир Путин „най-вероятно е одобрил“ отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. „Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от (Николай) Патрушев и от президента (Владимир) Путин“, каза съдия Робърт Оуен в своя доклад от 300 страници, посочва ТАСС.

Николай Патрушев е бивш директор на ФСБ.

Литвиненко умира през 2006 г. в Лондон на 43 години. Три седмици по-рано той е отровен със силно радиоактивното вещество полоний-210, като се предполага, че то му е било дадено с чаша чай в хотел „Милениум“ в британската столица, припомня БГНЕС.

През юли 2014 г. Великобритания обяви, че започва публично разследване за смъртта на Литвиненко, само дни след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна – трагедия, за която Западът обвини подкрепяните от Москва сепаратисти в източните части на Украйна.

Освен бивш агент на КГБ, Литвиненко е и виден критик на Владимир Путин.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес