Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Франция Иран въоръжава бунтовниците в Йемен

29 март 2018, 10:50 часа
Реклама

Франция обвини Иран, че доставя оръжия на бунтовниците хусити в Йемен, които воюват срещу водената от Саудитска Арабия коалиция.

„В Йемен има проблем, политическият процес още не е започнал, Саудитска Арабия се чувства редовно атакувана от хуситите, които биват снабдявани с оръжие от Иран", каза френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред радио RTL.

Иран многократно отрече да въоръжава хуситите в Йемен, въпреки твърденията на Съединените щати и Саудитска Арабия, че доказателствата за това са неопровержими.

Коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, заплаши в понеделник с ответни действия срещу отдавнашния си противник Иран, обвинявайки Техеран, че стои зад ракетните атаки на бунтовниците от Йемен срещу кралството.

Съветът за сигурност на ООН в сряда осъди "възможно най-силно" ракетните атаки, предприемани от хуситите срещу Саудитска Арабия, казвайки, че тези действия представляват заплаха за регионалната сигурност, предаде БГНЕС.

Саудитските сили в неделя прехванаха седем ракети, изстреляни от бунтовниците хусити, към градове в Саудитска Арабия, включително и срещу столицата Рияд, убивайки един човек.

Коалицията се намеси в Йемен през 2015 г., за да отблъсне хуситите, които превзеха столицата Сана и принудиха правителството да отиде в изгнание.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес