Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 6 години Катар и ОАЕ отварят отново дипломатическите си мисии

19 юни 2023, 10:56 часа
Реклама

Дипломатическите мисии на Катар и Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъдат отворени отново от днес, 19 юни. По този повод министърът на външните работи на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани се обади на своя колега от ОАЕ Абдула бин Зайед Ал Нахаян.

Двамата "приветстваха възстановяването на дипломатическите отношения" и "обсъдиха братските отношения между двете страни и възможностите за подобряване на сътрудничеството в различни области", се посочва в прессъобщение на уебсайта на катарското външно министерство. Датата за възобновяване на дипломатическите мисии е посочена в акаунта на министерството в Twitter.

ОАЕ прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар през юни 2017 г. Емирствата, заедно с държавите от Персийския залив, обвиниха катарските власти в подкрепа на тероризма. През януари 2021 г. Бахрейн, Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет подписаха споразумение за възстановяване на дипломатическите отношения с Катар, вдигане на транспортната блокада и преодоляване на различията. През април 2023 г. Катар и Бахрейн възстановиха дипломатическите си отношения.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес