Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шанхай обяви най-големият локдаун заради КОВИД от две години насам

28 март 2022, 12:22 часа
Реклама

В най-големият китайски град Шанхай беше обявено най-мащабното блокиране поради огнище на COVID-19 за последните две години, съобщи Асошиейтед прес.

Локдаунът ще бъде разделен на две фази и ще бъде най-интензивният в Китай след този от Ухан в самото начало на пандемията през 2019 г. В първата фаза от понеделник до петък ще бъдат затворени икономическият район Пудонг и околностите му. Втората фаза ще започне в петък, когато централната част на Шанхай, западно от река Хуанпу, ще остане под ключ.

Според заповедта тези дни жителите на града трябва да си останат по домовете, ще бъдат затворени офиси и предприятия, чиято дейност не се смята за жизненоважна, градският транспорт ще бъде спрян. Градът ще бъде подложен на масови тестове за COVID-19.

В неделя, 27 март, около 3500 души дадоха положителни тестове за коронавирус в Шанхай, от които само 50 души са имали симптоми на COVID-19. В Китай съобщените случаи на вируса без симптоми не се считат за потвърдени случаи. Общо в неделя в цялата страна са открити около 1200 случая на заболяването и почти 5000 безсимптомни.

В Шанхай, който е и финансовата столица на Китай, живеят 26 милиона души. Миналата седмица много общности в града вече бяха блокирани поради избухването на коронавирус.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Коронавирусът по света: Южна Корея отново е с най-много заразени за денонощие

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес