Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия с 400 млн. долара хуманитарна помощ за Украйна

15 октомври 2022, 09:27 часа
Реклама

Саудитска Арабия обяви днес предоставянето на хуманитарна помощ в размер на 400 млн. долара за Украйна, съобщи официалната информационна агенция SPA. В съобщението се казва, че престолонаследникът принц Мохамед бин Салман се е обадил по телефона да уведоми за това президента Володимир Зеленски.

Принцът е подчертал "позицията на Кралството да подкрепя всичко, което ще допринесе за деескалация, и готовността му да продължи усилията за посредничество", съобщи АФП.

Миналия месец Саудитска Арабия изигра неочаквана роля в улесняването на размяната на военнопленници между Москва и Киев, предаде БГНЕС.

Войната в Украйна обаче засили напрежението между Рияд и Вашингтон, след като кралството до голяма степен устоя на натиска да увеличи производството на петрол, за да облекчи енергийната криза в резултат на конфликта.

Кралството е подложено на нарастваща критика от страна на Вашингтон, след като ръководената от Саудитска Арабия група на държавите - износители на петрол ОПЕК се споразумя за драстично съкращаване на производството с Русия и други съюзници, което може да доведе до още по-голямо покачване на цените на енергоносителите.

Вашингтон обвини ОПЕК+, че се съюзява с Москва, а в сряда президентът на САЩ Джо Байдън заплаши с "последствия" за Саудитска Арабия.

Русия нанесе удари по Киевска и Запорожка област

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес