Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия купува турски дронове

18 юли 2023, 12:21 часа
Реклама

Саудитска Арабия ще закупи турски безпилотни апарати - един от няколкото изгодни договора, които президентът Тайип Ердоган осигури за турската икономика, съобщава „А Нюз“.

ОЩЕ: Ердоган в Персийския залив с над 200 бизнесмени в търсене на инвеститори

Анкара се възползва от неотдавнашните дипломатически усилия за възстановяване на връзките с арабските държави от Персийския залив.

Ердоган и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман присъстваха на церемонията по подписването на договора между турската отбранителна фирма Baykar и саудитското министерство на отбраната, съобщи саудитската държавна информационна агенция SPA.

Ердоган пристигна в саудитския град Джеда на Червено море в понеделник за първата спирка от обиколката си в Персийския залив.

ОЩЕ: Турция отбеляза рекорден износ на отбранителната си промишленост

Саудитска Арабия ще придобие безпилотните летателни апарати "с цел повишаване на готовността на въоръжените сили на кралството и укрепване на отбранителния и производствения капацитет", заяви министърът на отбраната принц Халид бин Салман в Туитър.

SPA не предостави подробности за стойността на сделката.

Ердоган ще пътува до Катар днес - втората спирка от първата му обиколка в Персийския залив след преизбирането му през май. В сряда той трябва да посети Обединените арабски емирства.

SPA съобщи, че Ердоган и принц Мохамед са присъствали на подписването на план за сътрудничество в областта на отбраната от принц Халид и министъра на отбраната на Турция Яшар Гюлер. Двете страни подписаха и няколко меморандума за разбирателство в различни сектори като енергетика, недвижими имоти и преки инвестиции, съобщи SPA.

Миналия месец турският вицепрезидент Джевдет Йълмаз и министърът на финансите Мехмет Шимшек пътуваха до ОАЕ, за да обсъдят с колегите си "възможностите за икономическо сътрудничество", и се срещнаха с президента шейх Мохамед бин Зайед ал-Нахаян, съобщи Анкара.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес