Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитска Арабия изненада петролния пазар с едностранно намаляване на производството

06 януари 2021, 12:16 часа
Реклама

Саудитска Арабия доброволно ще намали производството на петрол през февруари и март като част от споразумение за убеждаване на повечето производители от ОПЕК+ да поддържат производството стабилно. Това се налага на фона на опасенията, че нови блокади заради коронавируса могат да засегнат търсенето, предаде Reuters.

Двама източници от ОПЕК+ заявиха, че Саудитска Арабия ще намали производството с над 400 000 барела на ден през следващите два месеца, заедно със съществуващите ограничения.

Две страни производителки, Русия и Казахстан, ще увеличат производството с общо 75 000 барела на ден през февруари и още 75 000 барела на ден през март, каза казахстанският енергиен министър. Останалите страни от ОПЕК+ ще запазят производството непроменено, т.е. общото намаление на картела ще бъде около 7,05 милиона барела на ден до март, без допълнителните доброволни съкращения, планирани от Саудитска Арабия, се казва в изявление, цитирано от Ройтерс.

Необичайната сделка за ОПЕК+, която обединява страните производителки на ОПЕК и други, включително Русия, породи спор, наложил втори ден на преговори. Русия и Казахстан настояват картелът да увеличи производството с 500 000 барела на ден, докато други не искат увеличението. Вътрешният документ на ОПЕК+ от 4 януари, видян от Ройтерс, очертава рисковете и подчертава, че „повторното въвеждане на мерки за ограничаване на разпространението на СOVID-19 на различни континенти, включително пълните блокади, подкопава скока в търсенето на петрол през 2021 г."

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман призова за предпазливост в понеделник, подчертавайки все още крехкото търсене на петрол и непредсказуемите последици от новите щамове коронавирус. Първоначално те бяха открити във Великобритания и Южна Африка, а след това в други страни по света.

Страните производители от ОПЕК+ ограничават производството, за да подкрепят цените и да намалят свръхпредлагането от януари 2017 г.

Тъй като СOVID-19 наруши търсенето на бензин и керосин и намали цената на Brent, OPEC+ беше принуден да увеличи съкращението на производството до рекордните 9,7 милиона барела на ден до средата на 2020 година. Този месец Brent премина границата от 50 долара за барел, а OPEC+ увеличи производството с 500 000 барела на ден до 7,2 милиона барела на ден.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес