Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са получили данни за създаването на завод за обработка на уран в Саудитска Арабия

06 август 2020, 15:58 часа
Реклама

Американските разузнавателни служби изучават информацията за опитите на Саудитска Арабия да построи предприятие, предназначено за преработката на уранова руда, пише вестник The New York Times, позовавайки се на източници в американската администрация.

Според тях през последните седмици американската разузнавателна общност e извършила задълбочен анализ на данните относно предполагаемото изграждане на завод в пустинята недалеч от столицата Рияд. Източниците сочат, че създаването на такова съоръжение, за което се предполага, че се осъществява в сътрудничество с Китай, може да доведе до начало на производство на ядрени ресурси, които по-късно може да се използват при създаването на ядрено оръжие. Според изданието американското разузнаване има сателитни снимки на района, които показват, че строителството е започнало през 2014 г., допълва агенция Фокус.

Държавният департамент отказа да коментира информацията на вестника, но подчерта, че Вашингтон "редовно предупреждава всички свои съюзници за рисковете от сътрудничество с Китай за мирно използване на ядрена енергия".

Според представители на американската дипломация това може да доведе до "ограничения, стратегически натиск и кражба на технологии".

„Горещо препоръчваме нашите партньори да работят само с надеждни доставчици, които стриктно спазват принципите на неразпространение (на ядрените оръжия)“, заявиха от Държавния департамент.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че Саудитска Арабия с помощта на две китайски компании изгражда съоръжение в северозападната част на кралството за преработка на уран. Според вестника строежът е предизвикал притеснения в САЩ и техните съюзници, които подозират, че Рияд обмисля възможността за разработване на ядрени оръжия. По искане на вестника Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия "категорично отрече" информацията за изграждането на предприятие за преработка на уран в пустинята близо до град Ал Ула, недалеч от Рияд.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес