Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ са конфискували незаконни оръжия от Иран за Йемен

10 януари 2023, 16:51 часа
Реклама

Военноморските сили на САЩ съобщават, че са конфискували повече от 2000 автомата, контрабандно внесени с рибарска лодка по морския маршрут от Иран до Йемен. Рибарският кораб е превозвал 2116 автомата АК-47. Товарът е бил открит в петък край бреговете на Оман "по маршрут, използван в миналото за трафик на незаконни товари за хутите в Йемен", се казва в изявление на базирания в Бахрейн Пети флот на САЩ, като се отбелязва, че корабът "е бил с екипаж от шестима йеменски граждани".

Подкрепяните от Иран бунтовници хути поеха контрола над йеменската столица Сана през 2014 г., което накара водената от Саудитска Арабия коалиция да се намеси през следващата година. Оттогава насам в жестоката война са загинали стотици хиляди хора и бедната страна е на ръба на глада, съобщават от БГНЕС.

ОЩЕ: Още 3 смъртни присъди в Иран, граждани спряха екзекуции с протест пред затвор (ВИДЕО)

Прекратяването на огъня с посредничеството на ООН, което влезе в сила през април, доведе до рязко намаляване на военните действия. Примирието изтече през октомври, въпреки че сраженията до голяма степен са спрени. 

През февруари 2022 г. Съветът за сигурност на ООН наложи оръжейно ембарго на хутите. Миналия месец Военноморските сили на САЩ съобщиха, че са конфискували един милион боеприпаси заедно с ракетни взриватели и гориво, контрабандно пренасяни на риболовен траулер от Иран до Йемен.

През ноември военноморските сили на САЩ заявиха, че са разбили лодка от Иран, превозваща "взривни материали" достатъчни за зареждане на дузина балистични ракети. 

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес