Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От 1 януари китайците вероятно ще могат да си раждат второ дете

21 декември 2015, 10:01 часа • 2778 прочитания

Законът, който позволява на китайските семейства да имат две деца, най-вероятно ще влезе в сила от 1 януари 2016 година, съобщава агенция Синхуа.

В края на октомври, след петия пленум на Централния комитет на Компартията на Китай, на който беше обсъждан план за икономическо и социално развитие на страната за 2016-2020 година, бе взето решение за отмяна на политиката "едно дете", съществуваща от края на 70-те години. Както подчертаха по-късно властите, второто дете ще може да се ражда само след като предложението бъде одобрено и влезе в сила.

На сесията на Постоянния комитет на ОСНП в понеделник са пристъпили към разглеждане на поправките в действащия закон за семейно планиране.

"Най-вероятно законът ще влезе в сила на 1 януари 2016 година", пише Синхуа, като се позовава на законопроекта, внесен за разглеждане.

Отбелязва се, че от новия закон са изключени някои положения, които са предвиждали определени компенсации и привилегии за граждани, встъпили късно в брак и отлагали раждането на дете, както и за доброволно съгласилите се да имат само едно дете. Тези, на които са се полагали такива компенсации преди внасянето на поправките, ще продължат да ги получават и в бъдеще.

Според законопроекта се забранява търговията със сперма и яйцеклетки. Сурогатното майчинство също е забранено във всякакви форми. Виновните в извършването на такива нарушения може да получат наказание.

В края на 70-те години Китай въведе политика "Едно семейство – едно дете", за да контролира ръста на населението, като разреши на семействата в градовете да имат само едно дете, а в селата – по две, ако първото дете е момиче. Но с времето тази политика доведе до демографски проблеми като полов дисбаланс и застаряване на населението.

Към 2014 година населението на Китай е било 1,37 млрд. души. От общия брой на населението 51,2% са мъже, 48,8% са жени и около 15,5% са хората над 60-годишна възраст. През 2013 година властите отслабиха политиката, за да решат възникналите проблеми, като разрешиха второ дете на двойки, в които поне един от съпрузите е единствено дете в своето семейство.

По предварителни оценки на китайските власти около 90-100 млн. семейства попадат под "политиката на две деца", което ще позволи увеличаване на населението до 1,45 млрд. към 2030 година, пояснява РИА Новости.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес