Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Кризата в Йемен е най-голямата хуманитарна катастрофа в света

27 февруари 2018, 18:19 часа
Реклама

Кризата в Йемен се е превърнала в най-голямата хуманитарна катастрофа в света, а икономиката на страната от 2015 г. насам се е свила с 40%, заяви специалният емисар на генералния секретар на ООН Исмаил Шейх Ахмед. Мавританският дипломат излезе с доклад пред Съвета за сигурност на ООН, в който в мрачни тонове е очертана ситуацията в африканската държава.

"Успоредно с изострянето на конфликта се задълбочава икономическата и хуманитарна криза, което превърна Йемен в най-голямата сътворена от човека хуманитарна катастрофа в света", каза пратеникът. По неговите думи "от 2015 г. досега йеменската икономика е намаляла почти с 40%". "През 2017 г. обменния курс на йеменския реал падна с повече от 50%. Отслабването на националната валута и резкият ръст на цените оказаха негативно влияние върху икономиката, също така усложни доставката на основни стоки от чужбина", отбеляза Ахмед, предаде БГНЕС.

По думите на пратеника на ООН парите, които трябва да бъдат давани като заплати, с които да се стимулира икономиката и да работят институциите, отиват само за разпалване на войната. Заплати държавните служители не са получавали от година.

От август 2014 г. в Йемен продължава противопоставянето на правителствените войски и бунтовниците хусити. В най-активната фаза конфликтът навлезе, след като през март 2015 г. се намеси коалиция, водена от Саудитска Арабия. Според преценка на ООН три четвърти от населението на Йемен – 22,2 млн. души – се нуждаят от помощи, а 7 млн. души за застрашени от масов глад.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес