Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Ако войната продължи, Йемен ще стане най-бедната страна в света

10 октомври 2019, 15:13 часа
Реклама

Разрушеният от войната Йемен е на път да се превърне в най-бедната държава в света, ако конфликтът продължи. Това се казва в нов доклад на Организацията на обединените нации (ООН), цитиран от световните агенции. 

"Ако бойните действия продължат до 2022 г., Йемен ще стане най-бедната държава в света, където 79% от населението живее под прага на бедността, а 65% са класифицирани като изключително бедни", сочи още текстът на документа, който е част от програмата за развитие на ООН, отбелязва БГНЕС.

Заради войната, бедността в Йемен е скочила от 47% от населението през 2014 г. до прогнозираните 75% към края на 2019 г.

Йемен, дълго време най-бедната страна на Арабския полуостров, затъна във война, след като бунтовниците хуси превзеха столицата Сана в края на 2014 г. Воената коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, започна интензивна офанзива месеци по-късно, за да подкрепи международно признатото правителство на Абедрабо Мансур Хади срещу подкрепяните от Иран въстаници.

Поради това при боевете загинаха десетки хиляди, повечето от които цивилни, а Йемен се изправи на ръба на глада.

Конфликтът също така разсели милиони и е оставил повече от две трети от населението, нуждаещо се от помощ. По-рано от ООН определиха ситуацията в Йемен като най-лошата хуманитарна катастрофа в света.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес