Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият президент на Тайван встъпи в длъжност

20 май 2024, 06:06 часа
Реклама

Лай Чинг-те положи клетва като президент на демократичния остров в условията на нарастващ китайски военен натиск и враждебно настроения парламент. Китай претендира, че Тайван е част от неговата територия, и заклейми 64-годишния Лай като "опасен сепаратист", който ще донесе "война и упадък" на острова, предаде БГНЕС.

Още: Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

Новият президент

Лай наследява на поста президента Цай Инг-уен, чието осемгодишно управление доведе до рязко влошаване на отношенията с Пекин заради отхвърлянето на претенциите на Китай.

Подобно на Цай, Лай е твърд защитник на демокрацията на острова и в миналото се е определял като "прагматичен работник за независимостта на Тайван".

Лай смекчи реториката си и многократно обеща да запази "статуквото" в Тайванския проток, което означава запазване на суверенитета на Тайван, без да обявява официална независимост.

Церемонията по встъпване в длъжност се проведе в сградата на президентската канцелария от времето на японската колониална епоха в Тайпе, където Лай и избраният от него вицепрезидент Хсиао Би-хим положиха клетва малко след това.

Как Тайван ще се справи с деликатните отношения?

Днес Лай ще произнесе речта си при встъпването в длъжност - която ще бъде внимателно анализирана, за да се разбере как ще се справи с деликатните отношения на Тайпе с Пекин - пред хиляди хора пред президентската канцелария.

В знак на подкрепа за демокрацията на острова са поканени осем държавни глави и представители на 51 международни делегации, включително от Съединените щати, Япония и Канада.

Повече от хиляда изпълнители, които ще представят традиционни опери и танци, ще участват в тържеството, което включва и въздушна формация на военновъздушните сили, за да поздравят новия президент.

Още: Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес