Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова война: Нетаняху заплаши "Хизбула" с ответни действия в Ливан (ВИДЕО)

05 юни 2024, 21:05 часа
Реклама

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи остри думи и предупреждение към ливанската терористична групировка "Хизбула" и обяви, че израелската армия е подготвена да извърши "изключително мощна операция" срещу Ливан, предаде Анадолската агенция.

Нетаняху направи изявлението по време на посещение в северното селище Кирят Шмона, което е обект на обстрели от "Хизбула" през последните дни.

"Който си мисли, че може да ни причини нещо и ние ще седим със скръстени ръце, много се лъже. Готови сме за изключително мощни действия на север, срещу Ливан", написа Нетаняху в своя профил в социалната мрежа X и го гарнира с видео съобщение, направено по време на обиколката му на север близо до границите с Ливан.

Още: Атаките между "Хизбула" и Израел предизвикаха огромни горски пожари (ВИДЕО)

В рамките на визитата си Нетаняху се срещна с командването на 769-та бригада на израелската армия, за да обсъди оперативната ситуация по граничните райони между Ливан и Израел.

Подготовка за нова война

Междувременно израелското армейско радио съобщи, че израелското правителство е одобрило призоваването на още 50 000 войници от резерва в подготовка за възможна ескалация на фронта в Ливан. Радиото също така съобщи, че правителството е разрешило да се увеличи броят на активните войници от резерва от 300 000 на 350 000 в подготовка за възможни битки на север с Ливан.

Началникът на щаба на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел е близо до вземане на решение относно ежедневните атаки на "Хизбула" срещу Северен Израел, подчертавайки готовността на армията да изпълни всяко решение.

Напрежението се разпали по границата между Ливан и Израел с периодични размени на огън между израелските сили и "Хизбула" в най-смъртоносните сблъсъци, откакто двете страни водиха пълномащабна война през 2006 г. Това стана факт, след като Израел влезе в Газа през есента на миналата година в отговор на смъртоносната операция на "Хамас" от 7 октомври, 2023 година, довела до смъртта на 1200 израелци.

Още: Училищен автобус едва се спаси: "Хизбула" атакува Северен Израел (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес