Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-малко 30 загинали при проливни дъждове в Йемен

17 май 2023, 22:36 часа
Реклама

Най-малко 31 йеменци са загинали в резултат на проливните дъждове и наводненията в разкъсваната от война страна, предаде АА.

"От 11 април нататък се появиха доказателства за интензифициране на краткотрайните валежи, които доведоха до засилени внезапни наводнения, причинили огромни щети на инфраструктурата за напояване в голяма част от вадите", се казва в изявление на агенцията на ООН по прехраната ФАО, цитирано от БГНЕС.

"По данни от теренни проучвания 31 души са загинали, 37 са били ранени, а трима са обявени за изчезнали вследствие на наводненията през април", се казва още в съобщението.

Проливните дъждове продължиха в по-голямата част от западните части на Йемен, като в Ал-Махвит, Хаджа, Дамар, Райма, Аманат Ал-Асима, Ибб и Сана бяха отчетени силни валежи.

Проливните дъждове са причинили "опустошително падане на скали, особено в село Ал-Аша, област Ярим, провинция Ибб, където обширните щети по инфраструктурата водят до нарастване на хуманитарните нужди", заяви ФАО.

В Йемен липсва подходяща инфраструктура поради продължаващата през последните девет години гражданска война, която намали жизненоважните услуги, предоставяни на йеменците, и увеличи страданията им по време на екстремни метеорологични условия.

Йемен е обхванат от насилие и нестабилност от 2014 г. насам, когато свързаните с Иран бунтовници хусити превзеха голяма част от страната, включително столицата Сана.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес