Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Медведев иска регулиране на интернет на международно ниво

16 декември 2015, 10:49 часа • 6118 прочитания

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви на Втората световна конференция по интернет, че регулирането на глобалната мрежа трябва да става под егидата на международни организации.

Едновременно с това интернет трябва да остане открит, подчертал руският министър-председател.

"Очевидно никоя страна днес не може да претендира за ролята на универсален регулатор на глобалната мрежа – отбелязал Медведев. - Затова ние поддържаме курс на усилване на ролята на световната общественост в управлението на интернет и разработването на глобална политика в тази област. Смятаме, че това трябва да се прави под егидата на водещи международни институти, включително ООН."

Според Медведев въпросите за сигурността на интернет изискват най-строго внимание на световната общественост. Мрежата е уязвима за хакерски атаки, освен това все по-активно я усвояват престъпници и терористи – пример за това са терористичните актове във Франция.

"Освен това се появиха и сложни системи за шпионаж – казва руският премиер, цитиран от РИА Новости. - Това създава заплаха за сигурността и суверенитета на държавите, поражда верижна реакция на недоверие и пришпорва надпреварата на информационното въоръжение".

"Световната общественост трябва да избере универсални правила на поведение на държавите в информационното пространство – казва Медведев. - Те трябва да се основават на правила на неприлагане на сила, уважение на държавния суверенитет, ненамеса във вътрешните работи на държавите, спазване на основните права и свободи на човека".

Втората световна конференция по интернет (World Internet Conference) се провежда в Китай.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес