Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай става по-силен в Близкия изток: Прави военни учения със Саудитска Арабия

28 септември 2023, 13:06 часа
Реклама

Китай и Саудитска Арабия ще проведат вторите в историята си съвместни военноморски учения през следващия месец, съобщи китайското военно министерство.

Ученията, наречени "Син меч 2023", ще се проведат в южната китайска провинция Гуандун през октомври, става ясно от съобщението, предаде БГНЕС.

Още: С удоволствие ще го направим: В Беларус искат съвместно военно учение с Полша

Целите на учението

"Това съвместно обучение е насочено към морските операции за борба с тероризма в чужбина, като се провеждат упражнения по тактика на снайперисти, управление на лодка, кацане на хеликоптер и съвместно спасяване", заяви на брифинг говорителят на министерството на отбраната У Цян, цитиран от АФП.

Според официалната Саудитска агенция по печата двете страни преди това са провели съвместни военноморски учения през 2019 г. Сегашните учения "имат за цел да задълбочат практическото и приятелското сътрудничество между двете армии и да подобрят нивото на практическото обучение на войските", каза Ву.

Ученията се провеждат в момент, когато Пекин укрепва връзките си с Рияд и играе ролята на миротворец в Близкия изток. Тази година Китай посредничи при сключването на споразумение, в което дългогодишните регионални съперници Саудитска Арабия и Иран се съгласиха да възстановят връзките си и да отворят отново своите посолства.

НАТО подготвя най-голямото си военно учение след Студената война

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес