Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йеменското правителство и сепаратисти си поделиха властта

05 ноември 2019, 17:59 часа
Реклама

Международно признатото правителство на Йемен подписа във вторник споразумение за споделяне на власт със сепаратистите в южните райони на страната с посредничеството на Саудитска Арабия, предава БГНЕС. Целта на споразумението е да се сложи край на конфликта, който кипи в рамките на гражданската война на страната.

"Това споразумение ще отвори нов период на стабилност в Йемен. Кралство Саудитска Арабия стои с вас", заяви престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман на церемонията по подписването в Рияд, излъчена по държавната телевизия.

"В Саудитски Арабия е радостен ден, когато двете страни се обединят."

Според сделката сецесионистичният Южен преходен съвет (ЮПС) получи редица министерства, а правителството се върна в южния град Аден.

Специалният пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс поздрави двете страни за сделката, за която каза, че ще приведе в движение усилия за прекратяване на по-широката гражданска война, която опустоши страната.

"Подписването на това споразумение е важна стъпка за нашите колективни усилия за постигане на мирно разрешаване на конфликта в Йемен", каза той в изявление.

"Слушането на южната заинтересована страна е важно за политическите усилия за постигане на мир в държавата."

Силите на Пояса на сигурността - доминирани от ЮПС - през август поеха контрола над Аден, който бе служил като седалище на обкръженото от неприятели правителство, което през 2014 г. беше прокудено от столицата Сана от подкрепяните от Иран бунтовници хуси.

Сблъсъците между сепаратистите и правителствените сили, които години наред се бият на една и съща страна срещу хусите, предизвикаха опасения, че страната може да се разпадне изцяло.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес