Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йеменските сепаратисти обявиха самоуправление

26 април 2020, 09:17 часа
Реклама

Сепаратистите от Йеменския южен преходен съвет (ЮПС) обявиха въвеждането на самоуправление в контролираните от тях южни райони на страната. Това съобщи БГНЕС, цитирайки световните агенции.

Сепаратистите възнамеряват да въведат обявените мерки във всички южни провинции на страната, включително в град Аден. ЮПС обяви въвеждането на извънредно положение и на тази територия.

На свой ред йеменският външен министър Мохамед ал-Хадрами нарече действията на ЮПС продължение на въоръженото въстание, проведено на фона на „катастрофалната ситуация във временната столица Аден“.

"Така нареченият преходен съвет ще понесе отговорност за опасните и катастрофални последици от това съобщение (за въвеждането на самоуправление и извънреден режим - бел. ред.)", заяви пресслужбата на Външното министерство.

Припомняме, че сделката, сключена в Рияд на 5 ноември 2019 г. между правителството на Йемен, признато от международната общност, и сепаратистите от Южния преходен съвет, предвижда създаването на единно правителство от 24 министерства, което ще бъде разпределено по равно между южните и северните провинции. В допълнение, страните се споразумяха да обединят всички въоръжени отряди и сили за сигурност под техен контрол, да ги подчинят на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, а също да обединят сили под ръководството на арабската коалиция, за да се противопоставят на хуситите и терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“.

Конфликтът в Йемен, продължил точно пет години, доведе до най-голямата хуманитарна криза в света: според ООН над 24 милиона йеменци - около 80% от населението на страната - се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените лица надхвърля 3 милиона.

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес