Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Индия вече е дом на най-високия железопътен мост в света (СНИМКИ)

02 май 2023, 12:28 часа • 3666 прочитания

В Индия вече се намира най-високият железопътен мост в света. "Ченаб", който е с около 35 метра по-висок от Айфеловата кула, се извисява на 359 метра над едноименната река в най-северния щат Джаму и Кашмир. Кашмир е оспорвана територия между Индия и Пакистан.

След десетилетия на строителство мостът ще бъде отворен за посетители в края на декември 2023 г. или януари 2024 г., съобщи Министерството на железниците в свое прессъобщение.

Мостът "Ченаб" с дължина 1315 метра е част от по-широк проект за осигуряване на достъп до долината Кашмир по индийската железопътна мрежа. Освен него, проектът за железопътна връзка Удхампур-Сринагар-Барамула включва и най-дългия транспортен тунел в страната и първия въжен мост на индийските железници.

За индийския премиер Нарендра Моди, който дойде на власт през 2014 г., инвестициите в инфраструктура като моста "Ченаб" и по-широкия проект за железопътна връзка могат да се разглеждат като мощен инструмент за социална интеграция и политическо влияние, свързващ различни региони с ключови градове, пише CNN.

"Мостът и по-голямата свързаност, която той трябва да създаде, ще бъдат проектирани от Ню Делхи като още една голяма победа за развитието на региона", казва Майкъл Кугелман - директор на Института за Южна Азия към Центъра "Уилсън".

ОЩЕ: Индия изпреварва Китай по брой на населението - следва ли икономиката?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес