Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" готови за нов мир в Ивицата Газа, но без условия

12 септември 2024, 06:50 часа • 778 прочитания

Радикалната палестинска групировка "Хамас" заяви готовност да прекрати "незабавно" огъня в Ивицата Газа в рамките на конфликта си с Израел на базата на предишно предложение на САЩ, без да приема нови условия от която и да е страна, предаде БТА. 

Още: Шестима служители на ООН са загинали при израелски удари в Ивицата Газа

Спорните теми

До този момент от преговорите за прекратяване на продължаващия 11 месеца конфликт между Израел и "Хамас" няма резултат. Сред най-спорните теми са контролът върху коридора "Филаделфия" - тясна ивица земя по протежението на границата на анклава с Египет.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, който е главен преговарящ от страната на САЩ по ситуацията в Газа, заяви, че в следващите няколко дни ще бъде представено по-подробно предложение за прекратяване на огъня.

Войната в Газа

Войната в Газа започна на 7 октомври миналата година, когато бойци на палестинската групировка "Хамас" нападнаха изненадващо израелска територия, като по данни на Израел са убили около 1200 души и са отвели близо 250 заложници.

Според здравното министерство на "Хамас" ответното израелско настъпление в анклава е причинило досега смъртта на най-малко 41 084 палестинци, а броят на ранените възлиза на 95 029 души. 

Още: Израел за смъртоносния удар в Газа: Терористи на "Хамас" се криеха в хуманитарната зона

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес