Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хамас" е избрала наследника на убития лидер Исмаил Хания?

05 август 2024, 09:52 часа • 1685 прочитания

Екстремистите от "Хамас" са избрали наследника на убития в Техеран политически лидер Исмаил Хания.

Халед Машал ще ръководи временно политбюро на "Хамас" до провеждането на избори за този пост, съобщи Al Arabiya. Той вече ръководеше групировката от 1996 г. до 2017 г., а сега живее в Катар.

Още: САЩ с прогноза за очаквания ирански удар. Израел порази обекти на "Хизбула" (ВИДЕО)

Кой е Халед Машал?

Предшественикът на Хания е в изгнание от 1967 г. насам - в Йордания, Катар, Сирия и други страни. Той застава начело на движението, след като Израел убива основателя на "Хамас" Ахмед Ясин, а след това и неговия наследник Абделазиз ал-Рантиси.

През 1997 г. Мешал оцелява след опит за убийство чрез отравяне в йорданската столица Аман, извършен от агенти на израелската разузнавателна служба "Мосад", припомня Al Arabiya.

Докато живееше в Сирия, той критикуваше режима в Дамаск за жестокото потискане на антиправителствените протести - репресии, които предизвикаха търкания с Иран, стратегически съюзник на Сирия и основен поддръжник на "Хамас".

Още: От жертва до виновник: Нетаняху води Израел по пътя на голяма война в Близкия изток

Какво казват от "Хамас" за наследника на Хания?

От "Хамас" не съобщават публично кой ще е наследникът на Исмаил Хания. Той беше ликвидиран насред иранската столица в края на юли, а спекулациите как точно е станало това, са много: 

The New York Times: Бомба, поставена два месеца преди това, е убила Хания

Може ли иранци да са убили лидера на "Хамас" Исмаил Хания? (СНИМКИ)

Лидерът на "Хамас" е убит с изстреляна от чужбина ракета: Близко до "Хизбула" издание

"След мъченическата смърт на нашия лидер лидерите на движението започнаха широк процес на консултации в рамките на йерархията и консултативните институции, за да изберат нов ръководител", се казва в изявление на "Хамас", публикувано в профилите им в социалните мрежи в неделя.

В изявлението се казва, че убийството на Хания "само ще направи "Хамас" и палестинската съпротива по-силни и по-решителни да продължат неговия път и подход".

Групата заяви, че резултатите от консултациите ще бъдат обявени веднага след приключването им, пише Al Jazeera. Официално се спрягат имената на трима души за наследник на Хания: Халед Машал, Яхия Синвар - лидер на "Хамас" в Ивицата Газа, и Захер ал Джабарин - ръководител на военното крило на "Хамас" в Юдея и Самария, който работи от Турция и е считан за "икономическия мозък" на организацията.

Иран и свързаните с него групи в Близкия изток обещаха да отмъстят за убийството на Хания, обвинявайки пряко Израел. Светът очаква удар на Техеран на израелска територия.

Още: Светът чака удар на Иран по Израел: Какво се знае и какви са сценариите?

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес