Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакерска атака срещу разследващи журналисти в „Ал Джазира“ през израелски софтуер

21 декември 2020, 09:36 часа
Реклама

Шпионският софтуер на частната израелска разузнавателна компания NSO Group е използван за хакване на мобилните телефони на десетки журналисти от „Ал Джазира“ в безпрецедентна кибератака, най-вероятно поръчана от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това твърдят канадски изследователи, съобщава британският вестник The Guardian.

В доклада изследователите от Гражданската лаборатория на Университета в Торонто твърдят, че са разкрили шпионаж срещу една от водещите световни медийни организации, базирана в Катар, която отдавна е обект на автократични режими в Близкия изток.

Докладът поставя под въпрос сигурността на iPhone на Apple, чиито модели използват операционна система, по-стара от iOS 14, и според доклада тези устройства са уязвими за хакване.

Изследователите твърдят, че злонамереният код, използван от клиентите на израелската група NSO, прави всеки такъв телефон подходящ за хакване.

Групата NSO, чийто шпионски софтуер се е използвал от кампаниите на Саудитска Арабия и ОАЕ, твърди, че целта е била разкриване на терористи и престъпници.

В изявление до британския вестник, NSO твърди, че не знае нищо по тази тема. Но новото твърдение на „Siotizen Lab“ е последното в поредица от предполагаеми нарушения на човешките права, включващи софтуера на компанията, използван от нейните клиенти.

Сред целите му са марокански журналисти, руандийски политически дисиденти, испански политици и продемократичното духовенство в Того.

Журналистите, за които се твърди, че са били хакнати, са известни разследващи в мрежата на „Ал Джазира“. Тя съобщи вчера за предполагаемото хакване на арабския си канал, твърдейки, че 36 телефона са били компрометирани.

Още: Израел забранява излъчването на "Ал Джазира" на своя територия

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес