Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Изходът от кризата в Сирия е в съгласието

11 април 2017, 09:21 часа • 1582 прочитания

Самият генезис на Сирийския конфлик излезе от рамките на Арабската пролет, която наблюдавахме в другите арабски страни, заяви арабистът и експерт проф. Владимир Чуков.

По думите му имаме много сложна регионална пирамида, основни регионални фактори, които искат да имат много важна роля в Сирия. Световната призма е още по-сложна с двете големи държави. Нещата се промениха, защото начело на Белия дом има нов стопанин, смята Чуков. Според него САЩ са се върнали в играта на международната сцена. Трябва да се намери политическа формула за справяне с кризата в Сирия, каза Владимир Чуков в ефира на БНТ. Де факто обаче Сирия постепенно се оформя като една разделена държава с американска и руска зона за влияние. Виждаме нещо безпрецедентно: сблъсък на всички възможни полета, на всички възможни терени.

Едва ли в историята на човечеството е имало държава, която да е приютила армиите на 8 отделни държави. Сирия носи в себе си един потенциал на мининационален вулкан, коментира още експертът.

Войната в Сирия се усложнява по различни причини. Изминаха шест години от началото на тази война и не се вижда краят й. Сблъскват се различни регионални и световни фактори в региона. Имаме един болен, сложен на операционната маса и понеже вътрешните лекари не могат да намерят неговото лечение, извикали външни лекари. Това се случва в момента, в който се вижда разпределението на Сирия, която ще бъде модел за другите държави в региона, изрази мнение и журналистът д-р Мохамед Халаф.

Възникват други различни играчи на терена в Сирия и това също усложнява този конфликт. Аз не виждам изход освен да се намери съгласие. Трябва да се започне с това Башар Асад да прехвърли длъжностите си на компромисна личност и да започне политически процес в страната, убеден е Халаф.

По думите му ударът на Тръмп беше очакван, той цели изпращане на няколко послания: вътрешно и към външния свят. Първото е към Русия и е свързано с това, че Тръмп скъсква с досегашната политика на Обама. Второто е към Иран, а третото към Северна Корея и нарушенията на международния ред от нейна страна. Путин не очакваше завръщането на САЩ на голяма сцена, коментира Халаф. Според него се подготвя и ограничаване на ролята на Иран. Трябва да очакваме много различни събития, които ще се случат. Очакваме и една военна операция, която ще се провежда срещу сирийския град Ракка.

Този конфликт не може да бъде изтърпян от факторите в света, тъй като произвежда много кризи, счита още Мохамед Халаф.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес