Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата, която се превръща в най-големия строителен пазар в света

25 юни 2024, 11:55 часа
Реклама

Саудитска Арабия ще се превърне в най-големия строителен пазар в света, тъй като кралството влага огромни средства в проекти, целящи оснвоен ремонт и диверсификация на икономиката, прогнозира консултантската компания за недвижими имоти Knight Frank.

Прогнозите са, че общата стойност на строителната продукция в страната ще достигне 181,5 млрд. долара до края на 2028 г., което е с почти 30% повече спрямо 2023 г., гласи доклад на базираната в Лондон компания, цитиран от Bloomberg.

ОЩЕ: Знаете ли коя е столицата на Саудитска Арабия

Голяма част от сумата вероятно ще дойде от жилищни имоти и т.нар. гигапроекти, заедно с други строежи, част от мисията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман да трансформира зависимата от петрола икономика. Планът, известен като „Визия 2030“, ще трябва да се погрижи за нарастващото население и за очаквания приток на чуждестранни туристи.

Снимка: iStock

„В момента сме свидетели на историческа трансформация, която се разгръща в Саудитска Арабия, като строителните проекти се отличават с мащаба и стойността на дизайна си“, казва Мохамед Набил, регионален партньор и ръководител на отдел „Услуги за проекти и развитие“ за Близкия изток и Северна Африка в Knight Frank.

Според проучването след въвеждането на инициативата „Визия 2030“ преди 8 години Саудитска Арабия е стартирала проекти на стойност над 1,25 трлн. долара. Въпреки че повечето от тях още не са реализирани, а някои са съкратени, кралството работи на пълни обороти, тъй като крайният срок – 2030 г. – наближава все повече.

ОЩЕ: Саудитска Арабия отвори първия магазин за алкохол от 70 години насам

Само през 2023 г. са били възложени договори за строителство на стойност над 140 млрд. долара, според Knight Frank. По-голямата част от тях са в Рияд, където Саудитска Арабия има за цел да увеличи населението си до 10 млн. души до края на десетилетието.

Столицата се превърна в основен фокус, тъй като кралството се подготвя да бъде домакин на Световното изложение през 2030 г. – и евентуално на Световното първенство по футбол през 2034 г.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес