Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дрон на йеменските бунтовници прихванат от Саудитска Арабия

07 февруари 2021, 10:20 часа
Реклама

Саудитска Арабия прихвана въоръжен безпилотен самолет, изстрелян към кралството от йеменските хусити, съобщиха държавните медии в неделя, ден след като САЩ извадиха бунтовниците от черния списък на терористичните организации.

Водената от Саудитска Арабия коалиция "прихвана и унищожи въоръжен безпилотен самолет", заяви говорителят Турки ал Малики в изявление, излъчено от официалната саудитска информационна агенция СПА.

"Тай беше пуснат умишлено от терористичната милиция на хусите, за да се насочи към цивилни лица и граждански обекти в южната част на региона."

Подкрепяните от Иран хусити не поеха веднага отговорност за случилото се.

Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че официално е уведомил Конгреса за намерението си да отмени определянуето като терористи срещу бунтовниците, което беше обявено в края на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп. Ходът за отписване дойде ден след като американският президент Джо Байдън обяви край на американската подкрепа за офанзивни операции, водени от Саудитска Арабия в Йемен.

Хуманитарните групи бяха дълбоко против това определение, като заявиха, че това застрашава техните операции в страна, където по-голямата част от хората разчитат на помощ, и че нямат друг избор, освен да работят с хусите, които контролират голяма част от северната част.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес