Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До две години: В Тихия океан ще се появи зона за добив на метали - дали?

27 август 2024, 07:28 часа • 723 прочитания

Подкрепяна от Науру компания ще продължи напред със спорните планове за започване на промишлен дълбоководен добив през 2026 г., заяви пред АФП висш ръководител.

Базираната в Канада компания The Metals Company ръководи широко критикувания проект за разработване на морското дъно под Тихия океан, като извлича скални късове, наситени с ценни метали. Чрез дъщерно дружество, подкрепено от тихоокеанската микродържава Науру, тя се надява да открие огромна офшорна икономическа зона, в която вече се провеждат първоначални тестове, предаде БГНЕС.

"Ако всичко върви по план, все още говорим за 2026 г.", заяви главният изпълнителен директор на The Metals Company Джерард Барън в кулоарите на ключова тихоокеанска среща на върха в Тонга.

Още: Русия се готви да експлоатира 740 находища на полезни изкопаеми в окупираните части на Украйна

Дълбоководният добив не е включен в официалния дневен ред на тазгодишния Форум на тихоокеанските острови, но се очаква да предизвика разгорещени дискусии при закрити врати.

Науру, Тонга и Островите Кук са в челните редици на развиващия се отрасъл, като смятат, че той е ключът към икономическия просперитет в регион, където земята е оскъдна, а времената са трудни.

Тихоокеанските съседи Палау, Фиджи и Самоа са против - настояват да се изяснят оставащите екологични въпроси, преди някой да се впусне в тази дейност.

Дружествата могат да спечелят милиарди, като изкопават от океанското дъно полиметални скали или конкреции, които са пълни с манган, кобалт, мед и никел - метали, използвани за производството на батерии за електрически превозни средства.

Още: Сензационна находка в Швеция - ето какво откриха и каква невероятна стойност има

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес