Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цивилни жертви след израелски удар по училище на ООН: Цел са били терористи от "Хамас"?

06 юни 2024, 11:51 часа

Най-малко 35 души са загинали, а десетки са ранени при удар по училище, приютило разселени хора в бежанския лагер Нусейрат в централната част на Ивицата Газа.

Реклама

Израелските военни потвърдиха, че техни изтребители са се прицелили в училището на Агенцията за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) в района, но заявиха, че атаката е заради укриващи се терористи от "Хамас".

Още: Нова война: Нетаняху заплаши "Хизбула" с ответни действия в Ливан (ВИДЕО)

Какво се знае?

Джулиет Тума - директор по комуникациите на агенцията на ООН за палестинските бежанци - заяви пред "Ройтерс", че броят на загиналите при израелското нападение е най-малко 35 и може да достигне 45 души. Тума каза, че UNRWA не може да потвърди този брой в момента.

Преди това контролираното от "Хамас" здравно министерство в Газа съобщаваше за 32-ма загинали. Болницата Ал-Акса в Дейр ал-Балах пък обяви, че има 37 жертви, предаде БГНЕС.

Снимка: Getty Images

Израелската армия съобщи, че изтребител е нанесъл "точен удар по комплекс на Хамас, разположен в училище на UNRWA в района на Нусейрат". 

Още: Конгресът на САЩ със санкции срещу съда, обявил арест на Путин - но заради Нетаняху

Израел обяви, че се е целил в терористи от "Хамас"

Според оценките на Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) - между 20 и 30 терористи от "Хамас" и "Ислямски джихад" са се намирали в училището на ООН, когато то е било ударено през нощта между 5 и 6 юни.

Членовете на терористичните групировки са се помещавали в три класни стаи - отделно от зоната, в която са се укривали цивилни граждани. Атаката е била отлаган два пъти, тъй като военните на Израел работили по прецизиране на плана, за да не пострадат цивилни, твърдят ЦАХАЛ, цитирани от The Times of Israel.

Израел многократно е обвинявал "Хамас", че използва училища и друга гражданска инфраструктура в Ивицата Газа, включително места, където се укриват цивилни, за терористична дейност. ЦАХАЛ предупреждават постоянно, че екстремистите ползват палестинските граждани като "жив щит".

Само че израелските сили към момента не дават никакви доказателства, че наистина е имало терористи в училището в Нусейрат. "Израелците информират местните медии, че подозират, че някои от хората, стоящи зад нападението срещу Израел на 7 октомври, са отседнали там. Това е език, който сме чували много пъти преди", съобщава от мястото на събитието кореспондент на "Ал Джазира" - катарската телевизия, забранена в Израел.

Още: САЩ все още чакат "Хамас" да каже ще има ли мир в Ивицата Газа

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес