Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анкара критикува Помпео преди турската му визита

11 ноември 2020, 21:51 часа • 2544 прочитания

Планираното посещение на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Турция е предшествано от скандал в сряда, когато Анкара разкритикува решението му да повдигне въпроса за религиозната свобода, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Дипломат №1 на Вашингтон ще бъде в Истанбул следващия понеделник и вторник като част от турне в седем държави, при което ще се спре също във Франция и части от Близкия изток.

За отбелязване е, че в Истанбул Помпео няма планирани срещи с висши турски служители. Единствените му планирани разговори са с Вартоломей I от Константинопол - духовният водач на православните християни.

Държавният департамент заяви, че Помпео иска да "обсъди религиозни въпроси в Турция и региона и да популяризира нашата силна позиция по отношение на религиозната свобода по целия свят". Срещата с патриарха ще дойде четири месеца, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган превърна емблематичния паметник „Света София” в Истанбул отново в джамия.

Помпео публично критикува това действие през юли. Турското външно министерство нарече избраната от Помпео тема за посещението "напълно без значение".

"Би било по-подходящо за САЩ първо да се погледнат в огледалото и да покажат необходимата чувствителност към нарушения на правата на човека в страната като расизъм, ислямофобия и престъпления от омраза", се казва в изявлението на английски език.

По време на президентството на Доналд Тръмп отношенията между Вашингтон и неговия стратегически съюзник в НАТО вървяха ту нагоре, ту надолу. Ердоган е поддържал тесни лични отношения с Тръмп и му се е обаждал директно, за да се опита да повлияе на конкретни политически решения. Но Анкара и Вашингтон също така не бяха на „ти” поради подкрепата на САЩ за сирийско кюрдско опълчение, което Турция смята за сериозна заплаха за сигурността.

Ердоган поздрави Джо Байдън за победата му на изборите във вторник - цели три дни след като тя бе прогнозирана от американските медии.

Отделно няколко часа по-късно изпрати съобщение до Тръмп, като изрази благодарност за "топлото приятелство" и заяви, че стои до него "независимо от това как официалният резултат от изборите е удостоверен".

От турското външно министерство не обясняват защо никой от неговите служители не е планирал срещи с Помпео. Но се отбелязва, че неговата „реакция“ на посещението му „е надлежно предадена на американската страна, заедно с нашите съвети вместо това да се съсредоточи предимно върху засилването на сътрудничеството между нашите страни по регионални и глобални въпроси“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес