Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОбС-Асеновград отпусна пари за Мишо, Ники от "Горни Воден" и още петима нуждаещи се

29 август 2019, 10:13 часа
Реклама

Над 16 000 лева общо отпусна община Асеновград на нуждаещи се граждани.

От тях 7 000 лева отдели Общинският съвет в града в помощ на Николай Иванов, страдащ от рак на дебелото черво. Ники от „Горни Воден”, както го знаят местните, се бори от осем години с онкологично заболяване. Преди дни Actualno.com ви разказа, че поради липса на пари има опасност лечението на момчето да бъде прекратено, а състоянието му с всеки изминал час се влошава. Затова съветниците от Асеновград бяха единодушни в решението си да го подкрепят финансово. До момента Ники е изплатил 130 000 евро и остават за плащане още 90 000 евро. Единствените му доходи са от пенсия в размер на близо 142 лева.

Освен подкрепа за Николай Иванов, местният парламент в града отпусна еднократна социална помощ и на Илмие Акиф. Сумата от 720 лева й е необходима за наемане на човек, който да полага грижи за нея и за баща й. Двамата са в тежко здравословно състояние и имат нужда от асистент за нуждите си. Илмие Акиф е с диагноза "Мозъчно стомахче". Заболяването не й позволява да се обслужва сама, което налага до нея постоянно да има човек. Жената живее с баща си, който е диагностициран с "Травматичен субдурален кръвоизлив" и също е с решение от ТЕЛК.

Финансово подпомогнат бе и 34-годишният Иван Динев, чието жилище пострада сериозно при пожар. Огънят е унищожил мебели, бяла, черна и компютърна техника и домашно имущество. Опушени са и стените, изгоряла е и дограмата на част от стаите. Пожарът е пламнал на 01.07.19 г. Мъжът бе подпомогнат от съветниците с 2 000 лева. Той е разведен и безработен. Живее в обгорения апартамент заедно с майка си, която е пенсионерка, и двете си деца - момче на 10 г. и момиче на 11 г.

За 89-годишния Младен Желязков пък бяха отделени 300 лева. Средствата са му необходими за закупуване на медицински консумативи (очна леща) за извършване на оперативна интервенция. Мъжът е с диагноза „Първична глаукома с отворен ъгъл” и се препоръчва отстраняване на катарактата в едното око и поставяне на вътреочна леща. 89-годишният асеновградчанин е вдовец и се издържа с пенсия в размер на около 190 лева. Получава и месечна помощ от 65 лева, отпусната му от Дирекция „Социално подпомагане”.

300 лева Общински съвет-Асеновград отпусна и за Живка Тодорова на 45 г. Средствата са необходими на жената, за да заплати за провеждане на генетични изследвания, които не се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Асеновградчанката е диагностицирана с „Полип на дебелото черво. Полипентомия”. Извършването на генетичните изследвания е препоръчително, тъй като се касае за фамилна обремененост към заболяването, но жената не може да си позволи сумата. 45-годишната асеновградчанка е безработна и като такава се подписва в „Бюро по труда”-Асеновград. От Дирекция „Социално подпомагане” получава месечна помощ в размер на 49,50 лева и интеграционни добавки – 22,50 лева. Живка Тодорова вече е подпомагана от общината еднократно със 100 лева.

Още 1 000 лева отдели Общински съвет-Асеновград за Фериде Бекир от асеновградското село Стоево. 62-годишната жена е диагностицирана с тумор на мозъка и през юли тази година е оперирана. Тя е безработна и не получава социални помощи. Поради това, сумата за операцията, която е в размер на над 1 900 лева, е непосилна за нейните възможности.

Еднократна социална помощ бе отпусната и за Мишо Кашидов. Детето е с диагноза „Спастична церебрална парализа” и се лекува в Китай. Малкият асеновградчанин е с 95% степен на увреждане с необходимост от чужда помощ. Средствата, необходими за лечението му само за година, са в размер на близо 60 000 лева, включително самолетни билети и престой. За него е закупена и система за комуникация и контрол с поглед, която дава възможност на детето да общува. Стойността й е около 4 100 лева. Доходите на семейството са само от работната заплата на бащата на Мишо – Иван Кашидов – в размер на малко над 1 300 лева. Финансова подкрепа имат и от Дирекция „Социално подпомагане” – 930 лева месечно. На редовното си заседание Общински съвет-Асеновград отпусна 5 000 лева, с единодушно решение за Мишо Кашидов.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес