Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов социален проект в Асеновград ще обхване 168 нуждаещи се

07 март 2019, 09:18 часа •
Реклама

Община Асеновград с нов социален проект. Общинския съвет в града даде съгласието си администрацията да кандидатства по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 чрез проектно предложение "Патронажна грижа в община Асеновград" за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейски социален фонд. Целта на проекта е подобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ материален и кадрови капацитет за представянето им.

Сред дейностите, предвидени в проектното предложение, е предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора в общината. Чрез проекта се очаква да се осигури психологическа подкрепа на целевата група и обучение на персонала. Ще бъдат закупени автомобил за извършване на мобилната услуга, обзавеждане и оборудване на помещения за персонала, като към момента не се посочва къде ще бъдат разположени те. При реализирането на дейността ще бъдат обхванати 168 лица, сред които възрастни - над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване, жители с увреждания и техните семейства, служители на организации и институции, ангажирани с процесите на ДЕИ и служители на доставчици на социални и здравни услуги.

Проектът е насочен изцяло към хора, които нямат близки и за които е налице социална и медицинска необходимост от почасови услуги. Името подсказва, че интегрираната здравно-социална услуга ще включва както медицински грижи, така и социални. Пример за такива са: превръзки на рани, следене на физиологичните показатели на пациента, контрол върху правилното и редовно приемане на медикаменти, поддържане на хигиена в дома, на тялото, хранене, пазаруване, придружаване при консултативни прегледи и лабораторни изследвания, разходки и други. От община Асеновград не съобщават какъв брой работни места ще бъдат открити в случай, че проектът бъде одобрен и финансиран.

Теодора Димитрова
Теодора Димитрова Отговорен редактор
Новините днес