Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"СЛЕДИ/3" - изложба живопис на Димитър Манолов и Мая Манолова в галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

26 септември 2024, 11:43 часа • 618 прочитания

На 26 септември 2024 г. от 18.30 часа в галерия „Арт Маркони” град Варна (Носител на Награда „Варна”) ще бъде открита изложба живопис "СЛЕДИ/3" на Димитър Манолов и Мая Манолова.

Десето издание 

Това е десетото издание – посвещение на творчеството на Димитър Манолов, след като напусна този свят. До преди три години мотото „Присъствие”, с което го представях, беше моя начин да напомня за негово ярко артистично присъствие в художествения живот, както на град Варна, така и в българската живопис. Дълго подценяван, днес съм удовлетворена, че постоянството на галерия „Арт Маркони”, дава резултат. Все повече хора преоткриват неговата експресивна живопис, провокативна цветова изразност, оригинални решения, експериментаторски дух, движещ се с бясна непредсказуемост по скалата на усещанията, но винаги запазващ своята специална, интригуваща и невероятно балансирана естетика.

Още: "Притчи за виното" - изложба живопис на Стефан Хаджи-Николов в галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

Следи

"Вече трета година към изложбите на своя баща се присъединява и Мая Манолова. Това беше чудесен повод да променя заглавието на тези изложби в „Следи”. Независимо, че Мая върви по свои си пътеки, тя нито за миг не спира да усеща взискателния поглед на татко си. В предишните две участия, тя даде приоритет на своите интересни попадения в областта на фигуралната композиция и по-скоро движението на женското тяло. Съчетавайки оригинални, чисто дизайнерски елементи, момичетата от нейните творби с лекота се възприемат и като танцьорки, и като манекенки на модно ревю. Те излъчват самочувствие, артистичност, грациозност и най-вече състояние на духа. Приятна изненада към почитателите ѝ, защото Мая много бързо набра скорост и своя ценителска аудитория, ще бъдат композициите с цветя и пейзажи, за които много бегло загатна в миналата изложба. Акварелната техника, в основата им, подчертава свободната ръка, с която буквално са изляти върху хартията. Гуашът леко подсилва и подчертава контраста, там където той е необходим. Мая Манолова припозна акварела за свое предпочитано изразно средство, особено когато става въпрос за нежност, деликатност и финес. Маслото оставя за морските пейзажи, където все още търси яростната и зареждаща енерия на морето, така както правеше нейният баша, големият художник Димитър Манолов.", споделя Ваня Маркова, галерия „Арт Маркони”.

Димитър Манолов

Роден през 1932 г. във Варна. Работи в областта на живописта – морски пейзаж , актова живопис, фигурална композиция, натюрморт. Член е на СБХ. Неуморимата му четка и търсещ творчески дух, който не го напуска до последния миг от живота му, оставят богато наследство от картини. 80 - годишния си юбилей през 2012 г. отбелязва с грандиозна изложба в галерия „Графит“/ Варна, чиито зали изпълва до краен предел. Във всяко негово платно се усеща свободният творец, необременен от условностите на времето и модните течения, експериментиращ смело и със замах.

Още: "Пожелай си!" - Изложба скулптура, малка пластика и живопис на Сейфетин Шекеров (СНИМКИ)

Почива на 24 юни 2013 г. във Варна.

Картина: Димитър Манолов

Мая Манолова

Още: "Архитектурният дух на Варна" - изложба живопис в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

Родена през 1981 г. в град Варна, в артистичното семейство на известния художник Димитър Манолов. Завършва СУ за ХНИ ”Константин Преславски”, град Варна. През 2005 получава магистърска степен по история на изкуството в Националната Художествена Академия. През 2009 г. защитава докторантура по изкуствознание на тема: "Нови тенденции в изкуството на художниците от Варна в края на ХХ и началото на ХХI век".

Меандрите на живота я отдалечават за известен период от активна публична творческа реализация, за да достигне до заключението, че без творчество, животът й наподобява черно-бяла лента. През последните няколко години авторката работи на свободна практика в ателието си, оценявайки светлината, цвета и аромата на всеки ден. Притежава редица участия в сборни изложби, като последната й самостоятелна проява е експозицията в галерия "Теа Алба" в София през април 2024 г.

Картина: Мая Манолова

Още: Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Това е третото участие на Мая Манолова в изложбата, посветена на баща ѝ, художникът Димитър Манолов, която галерия „Арт Маркони” ежегодно организира.

Мая Манолова е един от участващите автори в удостоеният с „Награда Варна 2022” проект „Портрет на Варна в сто живописни платна”, иницииран и реализиран от екипа на галерия „Арт Маркони”, както и във всички следващи негови издания: „Още щрихи към живописния портрет на Варна”/ 2022/, „Духът на Варна”/2023/,„Архитектурния дух на Варна”/2024/.

Картина: Мая Манолова

Галерия "Арт Маркони" представя "СЛЕДИ/2" - изложба живопис на Димитър Манолов и Мая Манолова (СНИМКИ)

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес