Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон

14 февруари 2018, 14:07 часа
Реклама

Повече от 17 млн. лв. са вложени до момента в Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров по повод Деня на българския археолог – 14 февруари.

"Археологическите проучвания са най-евтините с оглед на всичко, което после се случва, защото след като проучиш един град или частично го проучиш, защото един град се проучва с цели столетия понякога, след това следва реставрация и консервация, които са много скъпи неща. След това е изграждането на инфраструктура. Само мога да ви кажа, че до този момент на Перперикон са вложени повече от 17 млн. лв. Парите за разкопки са нищожна част. В момента спечелихме петия поред европейски проект на стойност 3 млн. лв. за изграждането на посетителски център към Перперикон, защото не може в един обект от световно значение да няма място, в което хората да получат максималната информация, да отдъхнат, да пият едно кафе и т.н.", коментира Овчаров и уточни, че в момента гонят и шестия проект, който сега ще се отвори.

"Това е програмата „Региони в растеж“, с което ще завършим изцяло тотално консервацията и реставрацията на Перперикон. Именно надграждането в тези неща е най-важното, именно археолозите стоят в началото, но заедно с тях после се включват държавата, общините, различните фирми, с които се работи. Тоест, реално погледнато това си е едно огромно предприятие, ако се погледне в неговата цялост", обясни проф. Овчаров.

Той посочи, че много се гордее с Велики Преслав.

"Там хвърлихме много усилия с покойния ми баща и вече проектите, които се правят, центърът на Преслав, блясъкът на Симеоновата столица, придобива вид. Той е бил безобразно унищожен през вековете. Крепостта Урвич край София – също един много хубав обект, който също е започнат от баща ми, но в последните пет години го копахме със сегашния вече директор на Националния исторически музей Бони Петрунова. Само в източните Родопи са десетки. Това са близо 40 години активен археологически труд. Доволен съм, когато има такива обекти, които са завършени. Бих искал и още някои други да направя, ако мога в тези професионални години, които ми остават", каза още Николай Овчаров.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес