Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Известният неизвестен Никола Попов в изложба (ВИДЕО И СНИМКИ)

20 октомври 2023, 11:18 часа • 1600 прочитания

Към края на месец юли в далечната 1894 г. австрийските вестници с вълнение споделят списъка с носителите на най-високото отличие на Виенската академия за изящни изкуства - златния Фюгер медал, който се връчва ежегодно и до днес за най-добри графични произведения.

Сред наградените през тази година откриваме името на архитекта Йозеф Хофман (1870 - 1956), по-късно един от основателите на Виенския сецесион, паралелно с него - в секцията “Гравюра на мед” е вписан българинът Никола Попов от Стара Загора (макар в някои от изданието погрешно да е означено, че градът се намира в Унгария).

Златен медал на името на Хайнрих Фридрих Фюгер (1751 – 1818)

През следващата година проминентният австрийски гравьор и уважаван професор в Академията ще впише в матрикелните книги, че неговият студент “Николаус Попов” не само се е отличил с голямо старание и неуморима издръжливост, но и заслужава най-високи похвали за своя много добър напредък в обучението и работите си”.

Още: Константин Щъркелов и неговите (не)познати истории в Галерия "Лоранъ"

Но кой е Никола Попов - първият български художник - график, получил академична подготовка след Освобождението? Каква част от творчеството му е достигнала днес до нас? Защо името на единствения представител на България в секцията „Гравюра и литография“ на Световното изложение в Париж през 1900 г. още приживе потъва в забрава?

Отговорите на тези и още не малко други въпроси търси изложбата „Отпечатъци. Никола Попов (1868 - 1954)“ с куратор Елисавета Станчева, която ще бъде представена от галерия „Лоранъ“ в края на октомври тази година.

Още: Димитър Казаков - Нерон излиза от частните колекции

В салона на галерия „Контраст“, домакин на изложбата, ще бъдат показани гравюри от Никола Попов, някои от които в различни състояния, единственият познат ни до момента портрет, рисуван от него с въглен, любезно предоставен от сбирката на колекционера Александър Керезов, както и два отпечатъка с образа на цар (тогава княз) Фердинанд, единият от които с авторово посвещение - част от колекцията на галерия „Джуркови“.

Портрет на княз Фердинанд, 1895 / гравюра на мед / галерия „Джуркови“

Освен богато илюстрованите информационни табла, проследяващи живота и творчеството на българския гравьор, посетителите ще могат да се запознаят и с един графичен отпечатък, работа на вече споменатия негов преподавател от Виенската академия за изящни изкуства - проф. Йоханес Зоненлайтер.

Още: Непоказвани творби на български художници ще бъдат представени в галерия "Лоранъ"

Този отпечатък е част от серия, пресъздаваща пана от завесата за комични опери на Императорския и кралски дворцов театър, днешната Виенска държавна опера. Направен е по рисунка на изключително популярния през 19 век Фердинанд Лауфбергер (1829 – 1881), който изработва дизайна на завесата като поставя акцент върху радостта, която носи музиката.

Никола Попов също работи по сюжет от завесата на Лауфбергер - без да повтаря дословно работата на своя учител, той избира паното „Ловни фанфари“ и създава във Виена гравюрите, познатите днес като „Ловна сцена“ и „Ерос“, за които ще бъде разказано повече в рамките на изложбата.

След завръщането си в България през 1895 г., Никола Попов се посвещава на дългогодишна преподавателска дейност и така през 1925 г. в Първа мъжка гимназия ръководи стажа за преподаване по рисуване на художника и бъдещ изкуствовед Асен Василиев. По-късно кандидат-учителят ще си спомня за този „твърде нисък на ръст човек“, който „поддържа винаги своя авторитет в часовете по рисуване“ и макар някога в своите младини да е имал „известни пориви“ като гравьор, „тези отколешни прояви“ са „заглъхнали в дългогодишното учителстване“.

Още: Галерия "Лоранъ" отбелязва 10 години от създаването си

В негово лице Василиев със съчувствие разпознава съдбата на художника-учител, от чийто „жестоки клещи“ само „неколцина имат сили и възможност да се отскубнат“. Изглежда Никола Попов не успява да се нареди сред тях.

Изложбата ще продължи до 31 октомври и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Откриване:

24 октомври /вторник/ 2023 г., 18:30 часа

София, ул. „Цар Самуил” № 49

Повече информация за събитието:

https://galleryloran.com/bg/exhibitions/view/otpechatyci-nikola-popov

https://www.facebook.com/events/1962089314176263

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес