Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

16 април 2024, 13:24 часа • 1004 прочитания

Тази година столичната галерия "Леседра" става на 33 години. Събитието ще бъде отбелязано с изложба, посветена на годишнината, която ще се открие на 22 април и ще може да бъде видяна до 23 май.

Историята на галерия "Леседра" 

Галерия "Леседра" е създадена на 6 май 1991 г. Датата не е случайна. Това е денят на Св. Георги, който се превръща в патрон и закрилник на галерията, а нейният основател, Георги Колев, също празнува имен ден на тази дата.

Още: Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Любен Зидаров, автопортрет, 2001 г., снимка: галерия "Леседра"

За своята 33-та годишнина галерията ще представи уникална изложба за любителите и ценителите на съвременното българско изкуство. Ще могат да бъдат видени произведения, създаден преди 25 години от едни от най-значимите и знакови български художници – Петър Дочев, Любен Зидаров, Ганчо Карабаджаков, Христо Стефанов, Димитър Лалев, Ангел Василев, Димитър Угринов, Тома Трифоновски, Генчо Денчев и Васил Карадимов. За първи път ще бъдат показани техни автопортрети, създадени по проект на "Леседра" през 2000 г.

Представени ще бъдат и автори в областта на графичното изкуство, участвали в проектите на "Леседра" от 2000 година с десетки изложби в Япония, Канада, САЩ, Ирландия, Нидерландия, Гърция, Италия: Румен Скорчев, Михаил Петков, Любен Диманов, Стоян Цанев, Ралица Николова, Атанас Василев, Николай Майсторов, Мария Духтева, Иван Нинов, Христо Кърджилов, Иван Димов и Милко Божков. 

Галерия "Леседра" се намира на ул. Милин Камък 25. Повече информация за галерията можете да откриете в официалния ѝ сайт.

Още: Откриват изложба с творби на Ани и Явор, които бяха убити на бул. Сливница през 2023 г.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес