Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахи за смърт срещу докладчик на ООН заради уличаване на Салман в убийството на Кашоги

24 март 2021, 15:58 часа • 1512 прочитания

Експерт по правата на ООН е получила смъртни заплахи от саудитските власти по време на публичното й разследване на убийството на Хашоги. Тя разполага с "достоверни доказателства", че саудитският престолонаследник е отговорен за убийството, съобщи „Дойче Веле“.

Висш служител в Саудитска Арабия е отправил смъртни заплахи срещу специалния докладчик на ООН за извънсъдебни убийства Агнес Каламард след разследването й за убийството на журналиста Джамал Хашоги. Това е съобщено от Каламард в интервю за „Гардиън“.

През януари 2020 г. служителката на ООН сигнализирала, че високопоставен служител от Саудитска Арабия два пъти я е заплашвал по време на среща на високо равнище с други служители на ООН в Женева същия месец. Каламард била предупредена да не публикува независимото си разследване за участието на саудитските власти в убийството на Хашоги.

Тя каза, че срещата се е състояла между базираните в Женева саудитски дипломати, посетилите срещата саудитски служители и служители на ООН в Женева.

Гостуващ саудитски официален служител е заявил, че има хора, които "ще се погрижат за проблема, ако не изпълни казаното й", според Каламард. След това по думите й саудитските власти я обвиили, че е получавала пари от Катар.

Съобщава се, че присъстващите на срещата служители на ООН са изразили тревога за заплахите, а останалите саудитски служители са се опитали да ги успокоят, че коментарът не трябва да се приема сериозно.

Достоверни доказателства за престолонаследника кат стоящ зад убийството

Каламард разследва и изготвя през юни 2019 г. подробен доклад за убийството на Хашоги, който беше критик на саудитското правителство.

В доклада от 100 страници се посочва, че има „достоверни доказателства“, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и други висши саудитски служители са отговорни за убийството на Хашоги и нарича убийството „международно престъпление“. Журналистът беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

"Знаете ли, тези заплахи не работят при мен. Аз съм длъжна да направя това, което трябва. Това не ми попречи да действам по начин, който мисля, че е правилен", каза Каламард, която трябва да заеме новата си позиция като генерален секретар на глобалната неправителствена организация „Amnesty International“.

Саудитското правителство все още не е коментирало твърденията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес