Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За пръв път: Жена поема въоръжените сили на Канада

19 юли 2024, 19:00 часа • 2166 прочитания

Генерал-лейтенант Джени Каринян е новият началник на щаба на отбраната на Канада. Нейният предшественик, Уейн Еър, предаде управлението по време на официална церемония.

"Това може да даде нов пример и да разшири възможностите за жените. Това е голяма крачка напред, резултат от дълги години служба в канадските сили", каза Каринян.

Коя е Каринян?

Джени Каринян е родена през 1968 г. и е генерал и началник на щаба на отбраната в канадските въоръжени сили. Родена в Квебек, тя говори два езика и е завършила като военен инженер от Кралския военен колеж на Канадските въоръжени сили. Каринян е служила като офицер в бойни инженерни полкове при различни мисии през 1990-те и 2000-те години, включително. Сред тях са Голанските възвишения, Босна и Херцеговина и Афганистан. Като полковник Каринян става командир на Кралския военен колеж Сен Жан през 2013 г.

Още: Канада обяви голям военен пакет за Украйна, Киев с още един договор за сигурност

Когато беше повишена в бригаден генерал през юни 2016 г., тя стана първата жена – генерал от бойното командване на страната. Каринян беше повишена отново през 2019 г. в генерал-майор и командваше силите на НАТО в Ирак. През 2021 г. тя е повишена в генерал-лейтенант и става първият началник на канадската армия за професионално поведение и култура.

Още: Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

Министър-председателят Джъстин Трюдо обяви назначаването й като първата жена началник на щаба на отбраната на 3 юли 2024 г. От днес тя официално поема командването на армията.

 Още:Канада увеличава разходите си за отбрана

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес