Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп спечели републиканските избори в Айова

16 януари 2024, 06:15 часа • 2372 прочитания

Лидерът на Републиканската партия Доналд Тръмп спечели първите първични избори за президент в САЩ. Той записа успех в очакваната от мнозина победа на изборите в Айова - първото гласуване в президентската надпревара през 2024 г. - показват прогнозите на американските медии.

Си Ен Ен и Си Би Ес бързо прогнозираха резултат в полза на Тръмп пред бившия посланик на ООН Ники Хейли и губернатора на Флорида Рон ДеСантис, въпреки че разликата в победата му не беше ясна веднага.

В крайна сметка телевизиите успяха да обявят резултата в състезанието в целия щат едва 30 минути след отварянето на вратите на избирателните секции. А резултатите сочат - над 50% от гласовете са за Тръмп, втори е губернаторът на Флорида Рон ДеСантис с 21%, бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли остана трета, с 19%.

На Айова се падат по-малко от два процента от делегатите, които се присъждат в цялата страна в процеса на избор на партийна кандидатура, така че успешната вечер в никакъв случай не гарантира успех в останалата част от изборите по щати.

Но силното представяне е от съществено значение за кандидатите, които се надяват на трамплин към Ню Хемпшир, Невада и Южна Каролина, а след това и към Белия дом, предава БГНЕС. 

Календар: Избори и съд за Тръмп

След Айова Тръмп, Ники Хейли и Рон ДеСантис - ще се отправят към Ню Хемпшир за първичните избори на 23 януари.

Следващото гласуване в Невада е на 8 февруари - в същия ден, в който Върховният съд на САЩ ще разгледа оспорването на правото на Тръмп да се яви на първичните избори в Колорадо. Тръмп обжалва решение на Върховния съд на Колорадо, който не го допуска до участие в първичните избори за президент в щата заради ролята му в безредиците в Капитолия на 6 януари 2021 г., извършени от негови поддръжници. Бившият президент ще остане в бюлетината в Колорадо - където се гласува на 5 март - докато Върховният съд не постанови друго. Датата на очакваното решение не е известна.

Тръмп е изправен пред подобно предизвикателство за правото си на участие в изборите в Мейн, където също се гласува на 5 март, в така наречения "супер вторник", когато в 16 щата се провеждат първични избори. И там той не беше допуснат до бюлетината, и там обжалва - също не е ясно кога ще има окончателно решение. Иначе - всеки щат получава определен брой делегати, като щатите с по-голямо население - като Калифорния и Тексас, които също гласуват в "супер вторник" - получават повече.

Две седмици по-късно до урните ще отидат още няколко щата, включително Охайо, Флорида, Илинойс.

В навечерието на супервторника във Вашингтон започва още един от федералните процеси срещу Тръмп. По това дело, което започва на 4 март, той е обвинен в заговор за отмяна на изборите през 2020 г.

Наказателен процес на щатско ниво ще допълни месец март - старт на 25 март в Ню Йорк, където Тръмп е изправен пред обвинения за предполагаеми плащания на пари за премълчаване, направени на порнозвездата Сторми Даниълс, произтичащи от кампанията му през 2016 г.

Конвенция за номиниране през юли

Тъй като първичните избори продължават през пролетта, третият процес във Флорида е насрочен за 20 май, но вероятно ще бъде отложен. По това федерално дело Тръмп е обвинен във връзка с предполагаемото му неправилно боравене с класифицирани документи след напускането на поста на президент.

След това последните първични избори на републиканците ще приключат на 4 юни. След това делегатите ще гласуват на републиканския номинационен конгрес на 15-18 юли в Милуоки, Уисконсин - макар че преди това вероятно вече ще се е очертал предполагаемият кандидат.

Последният наказателен процес срещу Тръмп - щатско дело в Джорджия, също свързано с опити за подкопаване на резултатите от изборите през 2020 г. - все още няма дата.

Общите избори - на които този, който спечели републиканската номинация, почти сигурно ще се изправи срещу Джо Байдън - са насрочени за 5 ноември.

ОЩЕ: Журналист: Ако Тръмп не бъде допуснат до изборите в САЩ, това значи гражданска война

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес