Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп с лека преднина пред Харис в колебаещите се щати

15 октомври 2024, 17:48 часа • 748 прочитания

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп има лека преднина пред опонента си от Демократическата партия Камала Харис в така наречените колебаещи се щати. Това показват проучванията на ранния вот, изготвени от Harvard CAPS/Harris. Резултатите от тях бяха оповестени три седмици преди големия изборен ден, който е на 5 ноември.

Бившият президент води с 1% в колебаещите се щати

Общо 48% от избирателите, които са заявили, че ще гласуват предсрочно в т.нар. колебаещи се щати (където не е ясно дали републиканците имат превес, или демократите), са подкрепили Тръмп. Процентен пункт по-малко е подкрепата за Харис - 47% са застанали на страната на настоящия вицепрезидент. Пет процента са заявили, че са избрали друг вариант или все още не са гласували.

Сред всички гласоподаватели в ключовите щати Тръмп е с два пункта преднина - 48% срещу 46% за Харис, показва проучването.

Още: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Снимка: Getty Images, колаж: Actualno.com

Кой води в ключовите щати?

Смята се, че общо седем американски щата - Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин - ще имат решаващо значение за президентските избори тази година.

Още: Седемте щата, които ще решат президентските избори в САЩ

Проучването показва, че сред всички избиратели в ключовите за битката щати Тръмп има преднина от два пункта - 48% подкрепа срещу 46% за Харис.

На свой ред, Харис изпреварва Тръмп с 8 пункта сред избирателите, които вече са гласували в цялата страна - с 51% срещу 43%.

В проучването, проведено от 11 до 13 октомври и цитирано от The Hill, е използвана представителна извадка от 3145 регистрирани гласоподаватели, включително 898 от щатите, в които се водят битки.

Още: Дъщерята на Навални работи в предизборния щаб на Камала Харис

Предстоящите президентски избори в САЩ през 2024 г. могат да окажат сериозно влияние върху подкрепата на Вашингтон за борбата на Украйна срещу руската агресия. Възгледите на бившия американски президент Тръмп за Киев и войната предизвикват опасения, че той може да намали или оттегли военната подкрепа, ако бъде преизбран. Харис заклейми Тръмп за възхищението му от Владимир Путин и други диктатори.

Още: Тръмп: Путин ми говореше за нахлуване в Украйна, но аз му казах: "Няма да влезеш" (ВИДЕО)

Ранното гласуване започва

Ранното лично гласуване започва във вторник в Джорджия, един от седемте решаващи щата за изборите в САЩ. Там е един от най-големите дялове тъмнокожи избиратели в страната, за които се смята, че са помогнали на Джо Байдън да спечели щата с около 12 000 гласа преднина през 2020 г., пише BBC.

Това е и щатът, в който Тръмп и 18 други души са обвинени в престъпен заговор за отмяна на поражението на републиканеца през 2020 г. Доналд Тръмп не се признава за виновен.

Проучванията сочат, че Харис има малка преднина пред Тръмп в национален мащаб - 49,8% срещу 46,9%.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес