Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръмп предизвика поредна международна криза - този път заради стоманата

02 март 2018, 07:50 часа • 3809 прочитания

Азия е изправена пред заплахата от търговска война след изявлението на Доналд Тръмп в Twitter за налагане на вносни мита върху алуминия и стоманата, предава Reuters.

Написаното от Тръмп в Twitter - за 25% мито върху стоманата и 10% върху алуминия, моментално предизвика реакцията на пазарите и снощи индустриалният индекс Dow Jones загуби 600 пункта в един момент от търговията, но при затварянето успя да минимизира малко загубите и беше отстъпил с 400 пункта.

Намеренията на Тръмп предизвикаха реакция от Китай, като Пекин заплаши да ограничи и дори забрани вноса на соя в САЩ, което би било огромен проблем за американската икономика. Въпреки, че Китай осигурява само 2% от вноса на стомана в САЩ, индустриалната експанзия на страната увеличи общото производство на стомана и понижи цената ѝ. От Южна Корея, която е третият по количество износител на стомана след Канада и Бразилия, заявяват, че разговорите с официални представители на САЩ ще продължат до финализиране на тарифите, информира Агенция "Фокус". Това, което притеснява най-много азиатските производители, е, че митата, наложени от САЩ, ще доведат до реципрочен отговор на други страни, което ще доведе до глобална търговска война.

Реакция има и от Европейския съюз, тъй като там производителите на стомана и алуминий също ще бъдат засегнати. Лично Жан-Клод Юнкер говори пред Reuters и каза следното: "Силно съжаляваме за този ход, който изглежда представлява въпиеща намеса за защита на американското вътрешно производство и не е основан на какъвто и да било аргумент, свързан с националната сигурност. Няма да стоим безучастно, когато нашата индустрия е ударена с несправедливи мерки, излагащи на опасност хиляди работни места в Европа. ЕС ще реагира твърдо и съразмерно в следващите дни, за да защити интересите си с контрамерки срещу САЩ, съобразени с правилата на Световната търговска организация".

Бразилия пък вече заплаши да наложи високи мита за всички американски стоки. Недоволство показа и Канада, като канадският министър на търговията Франсоа Филип-Шампан определи намеренията на САЩ за "неприемливи".

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес